Nové senzory pomohou v boji proti znečištění ovzduší

Levné senzory mohou výrazně zlepšit kvalitu ovzduší, uvádí WMO

znečištění ovzduší

Ilustrační foto.
Zdroj: Flickr

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Flickr

Světová meteorologická organizace (WMO) vydala zprávu, podle které levné senzory mohou výrazně přispět ke zlepšení kvality ovzduší. Levné senzorové systémy (LCS) představují klíčový nástroj pro doplnění stávajících monitorovacích sítí a poskytování informací pro tvorbu opatření zaměřených na kvalitu ovzduší. Tyto senzory se osvědčily především v nízko a středně příjmových zemích, kde často chybí tradiční drahé referenční monitory.

Podle WHO vede znečistění ovzduší k přibližně sedmi milionům úmrtí ročně. Znečištění ovzduší je spojováno s řadou zdravotních problémů, včetně respiračních a kardiovaskulárních onemocnění, rakoviny, nízké porodní hmotnosti a dalších zdravotních dopadů.

Levné senzory zahrnují technologické kompromisy, které snižují jejich náklady, ale mohou ovlivnit kvalitu dat. Proto zpráva doporučuje jejich využití v sítích a v kombinaci s jinými zdroji dat, jako jsou modely kvality ovzduší a satelitní údaje. Zvýšená dostupnost lokálních dat o kvalitě ovzduší umožnila jejich širší využití ve zdravotních studiích a při určování emisních faktorů vozidel. Sítě LCS pokrývající různé lokality mohou pomoci identifikovat přínosy dopravy k místnímu znečištění ovzduší.

Autor: Šimon Mitro

Související

12106809266_8bae81a10a_b
Zdraví

Znečištěné ovzduší zabije denně tisíce dětí

Saharský prach
Zahraniční

Saharský prach se šíří jihovýchodní Evropou

elektrárna
Zahraniční Ekologie

Kvalita ovzduší v Evropě se zlepšuje. Města jsou stále rizikem

pexels-photo-434551
Zahraniční

Vládu převezme La Niňa. Počasí by se mělo vrátit k chladnějšímu rázu