čtvrtek 19. září 2024

Nové regulace mají zamezit šíření invazních druhů rostlin

Česko se potýká s invazními druhy rostlin, které představují vážnou hrozbu pro biodiverzitu, lidské zdraví i ekonomiku.

Invazní rostlina klejicha hedvábná.

Invazní rostlina klejicha hedvábná.
Zdroj: Flickr

  • Invazní rostlina klejicha hedvábná.
  • Zdroj: Flickr

V České republice a celé Evropské unii se invazní druhy rostlin stávají vážnou hrozbou pro biodiverzitu, lidské zdraví a ekonomiku. Netýkavka žláznatá a klejicha hedvábná patří mezi 88 invazních druhů na unijním seznamu, které se členské státy zavázaly regulovat. Ministerstvo životního prostředí přijalo v červenci nové zásady regulace těchto rostlin.

Tyto dekorativní rostliny jsou problematické kvůli svému negativnímu vlivu na biodiverzitu. Klejicha hedvábná se vyskytuje hlavně na jižní Moravě a v teplých oblastech středních a východních Čech, kde vytváří husté porosty bránící růstu jiných druhů. Cílem regulace je její úplná eradikace na celém našem území.

Netýkavka žláznatá je rozšířena po celé republice, především podél velkých řek. Je vysoce konkurenční a ovlivňuje druhovou pestrost, stabilitu břehů a zvyšuje riziko eroze. Opatření se zaměří na odstranění nových a izolovaných lokalit s nízkým přísunem semen, kde jsou možné včasné zásahy.

Netýkavka žláznatá je většině veřejnosti známá. Díky jejímu plošnému rozšíření a lokálním dopadům jí plánujeme regulovat. Naopak klejicha hedvábná až tak známá není a prozatím se vyskytuje poměrně omezeně, nicméně má významné dopady na biologickou rozmanitost. Proto je naším cílem její úplná eradikace,“ říká Jan Šíma, ředitel odboru druhové ochrany a implementace mezinárodních závazků.

Vedle netýkavky a klejichy byly přijaty také zásady regulace pro bolševník velkolepý a pajasan žláznatý. V následujících letech budou vydávány zásady regulace pro více než 20 dalších invazních druhů z unijního seznamu, které se vyskytují na území ČR.

Autor: Šimon Mitro

Související

sucho
Zahraniční Klimatické změny

Spirála změn klimatu, požárů a znečištění ohrožuje zdraví a ekosystémy

První ekodukt v ČR na D35
Domácí Příroda

Český ekodukt slaví 25 let. Zvířata díky němu získala bezpečný přechod

Božídarské rašeliniště
Domácí Příroda

Vědci zachraňují krásu českých luk

řeka Bečva
Domácí Příroda

Bečva získá novou tvář. Řeka se vrátí k přirozenému charakteru