čtvrtek 19. září 2024

Nové nálezy ukazují, že hobiti byli ještě menší, než se původně myslelo

Na indonéském ostrově byly nedávno objeveny fosilie, které naznačují, že naši dávní příbuzní byli ještě menší než dříve zkoumaní „hobiti“.

Homo floresiensis

Lebka Homo floresiensis
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Lebka Homo floresiensis
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Před dvaceti lety vědci na indonéském ostrově Flores objevili fosilie raného druhu člověka, který byl přezdíván „hobit“ kvůli své výšce přibližně 1,1 metru. Nový výzkum však naznačuje, že jejich předci byli ještě o něco menší.

Fosilie nově nalezené v lokalitě Mata Menge, vzdálené asi 70 kilometrů od původního naleziště, pocházejí z období před 700 tisíci lety. Nové fosilie, včetně velmi malých zubů, patří možná dvěma jedincům. Studie, která byla zveřejněna v časopise Nature, ukazuje, že tito předci byli o šest centimetrů menší než „hobiti“, jejichž fosilie pocházejí z doby mezi 60 až 100 tisíci lety. Analýza malého fragmentu kosti a zubů naznačuje, že tito dávní lidé byli ještě menší, než se předpokládalo.

Vědci stále debatují o tom, jak se „hobiti“, známí jako Homo floresiensis, vyvinuli do tak malé velikosti a jak přesně zapadají do lidské evoluční historie. Není jasné, zda se „hobiti“ vyvinuli z vyšších druhů, jako Homo erectus, nebo z ještě primitivnějších předků. Další výzkum a fosilie jsou nezbytné k určení jejich přesného místa v evolučním stromu lidstva.

Autor: Šimon Mitro

Související

GWiGbLnWYAMJeMK
Zahraniční

Papež zahájil východní turné. Chce se zaměřit na klimatickou změnu

Svatořečená Elizabeth Ann Seton
Zahraniční Výročí

Před 250 lety se narodila první americká světice. Elizabeth Ann Seton změnila školství

dinosaurus
Zahraniční Zajímavosti

Objev dinosauřích stop spojuje Afriku a Jižní Ameriku před miliony let

Britský křižník HMS Hawke
Zahraniční Zajímavosti

110 let ztracený britský křižník z první světové války byl nalezen v Severním moři