čtvrtek 25. dubna 2024

Nové nádraží v Praze představili architekti netradičně ve virtuální realitě

Projekt Nový Hlavák vstupuje do další fáze. Zástupci tří vybraných mezinárodních architektonických studií představili své pojetí revitalizace parku Vrchlického sady, novostavby tramvajové trati a úpravy odbavovací haly Hlavního nádraží Praha v 3D modelu.

Virtuální realita

Virtuální realita pomáhá rozhodovat při budoucí revitalizaci Vrchlického sadů
Zdroj: iprpraha.cz

  • Virtuální realita pomáhá rozhodovat při budoucí revitalizaci Vrchlického sadů
  • Zdroj: iprpraha.cz

S využitím 3D simulace ve virtuální realitě a za pomoci speciálních brýlí bylo možné doslova projít návrhy a vidět rekonstruované území z pohledu budoucích návštěvníků.

Členové hodnotící komise se tak s jednotlivými projekty seznámili zcela jedinečným způsobem. Nyní komise po prohlídce prací poskytne architektům komentáře a počká na dopracování návrhů. Následně vybere ten nejlepší.

„Přidanou hodnotou takového soutěžního dialogu je možnost diskutovat o návrzích i na základě poznatků vyvstalých až během procesu, což nám umožňuje odstranit případné nesrovnalosti ještě před finálním výběrem. Návrhy jsou díky tomu preciznější a kvalitnější. Zcela nový rozměr tomu dodalo využití 3D simulace ve virtuální realitě. V České republice se v této oblasti jednalo o přelomový krok a  je úplně první, který této možnosti využil,“ komentuje poslední události předseda hodnotící komise Jaroslav Wertig.

Nový Hlavák chce najít nejlepší architektonické řešení pro území kolem Hlavního nádraží. Revitalizací by měl projít park Vrchlického, odbavovací hala nádraží a vzniknout by měla nová tramvajová trať Muzeum - Bolzanova. Do soutěže se přihlásilo 26 architektonických týmů z Česka i zahraničí. Z nich postoupilo nejdříve pět a následně tři architektonická studia.

Autor: HT

Související

Letenské náměstí
Domácí

Přes Letnou nebudou do konce dubna jezdit tramvaje

Vizualizace tramvajové trati na Václavském náměstí.
Domácí

Stavba tramvajové trati na Václaváku začne v červnu

Rudná,_dálnice_D5_(04)
Domácí

Šest pruhů z Berouna do Prahy nebude. Lidé by nejezdili vlakem, tvrdí úředníci

434779121_974962257328974_4407466945427520409_n
Hudba

Dream Theater slibují tříhodinovou show. Pražský koncert bude po letech speciální