neděle 8. září 2024

Nové nádraží v Hranicích na Moravě navrhli švýcarští architekt

Vítězný návrh nového nádraží v Hranicích na Moravě od švýcarsko-české architektonické firmy zaujal porotu elegancí a funkčností.

Vítězná vizualizace nového nádraží v Hranicích na Moravě

Vítězná vizualizace nového nádraží v Hranicích na Moravě
Zdroj: Správa železnic

  • Vítězná vizualizace nového nádraží v Hranicích na Moravě
  • Zdroj: Správa železnic

Správa železnic oznámila vítěze architektonicko-urbanistické soutěže na novou budovu nádraží v Hranicích na Moravě. Vítězným projektem se stal návrh švýcarsko-českého konsorcia Nemec Taller Architektur, které zahrnuje architekta Lukáše Tallera a projektanta Miroslava Vondřicha. Jejich projekt byl oceněn za elegantní design a přizpůsobivost budoucím dopravním potřebám města.

Nové nádraží se stane klíčovým přestupním uzlem pro dálkovou, příměstskou a individuální dopravu. Bude sloužit jak konvenční železnici, tak vysokorychlostním vlakům, což usnadní spojení s Olomoucí, Valašským Meziříčím, Vsetínem a Slovenskem. Cesta z Hranic do Ostravy se zkrátí na půl hodiny, do Olomouce na 20 minut a do Brna na jednu hodinu.

Stávající nádraží, které se nachází uprostřed kolejiště, brání rozšíření a modernizaci. Nová budova bude umístěna na jiném místě v areálu, aby splnila požadavky na delší nástupiště a bezpečnější přechody pro cestující. V roce 2050 se očekává, že nádraží odbaví 9 800 cestujících ve všední dny a 7 800 o víkendech.

Autor: Šimon Mitro

Související

Parní vlak v Dolní Lipce.
Domácí Tipy na výlety

Dolní Lipka ožije parními vlaky

vlak PID
Domácí

Prahu s Brandýsem propojí nová trať

Mapa plánované rekonstrukce pod Vyšehradem
Domácí

Rekonstrukce trati pod Vyšehradem zvýší kapacitu a přispěje k lepšímu životu Pražanů

Výstavba nového železničního mostu u Brandýsa nad Labem.
Domácí

Nový most u Brandýsa otevře cestu k rozšíření dálnice D10