neděle 6. října 2024

Nová služba pro ženy prý zvýší komfort při letu, neoficiálně vznikla kvůli útokům

Letecké společnosti po celém světě řeší celou řadu incidentů na palubách letadel. V Indii teď přišli s řešením, jak snížit riziko napadení žen a dětí. Ženy při online odbavení zjistí, která sedadla jsou obsazená jinými ženami.

Airbus_A320-232,_IndiGo_Airlines_JP7701002

Ilustrační obrázek.
Zdroj: Wikimedia commons

  • Ilustrační obrázek.
  • Zdroj: Wikimedia commons

Sedět vedle cizího muže už nebudou muset ženy cestující s indickou leteckou společností IndiGo. Při online odbavení budou mít možnost nahlédnout do rezervačního systému a uvidí, která sedadla jsou obsazená dámskými cestujícími.

Rozhodnutí prý přišlo na základě průzkumů, jak udělat let pro ženy komfortnější a bezpečnější. "Program je přizpůsobený hlavně ženám, které cestují sólo, nebo jen s dětmi. V současné době je v pilotním režimu," uvedla letecká společnost.

Neoficiálním důvodem ale může být fakt, že se každý rok po celém světě řeší desítky incidentů, kdy dochází k napadení nebo sexuálnímu obtěžování žen nebo dětí bez doprovodu mužskými spolucestujícími nebo posádkou. Několik takových v minulosti řešila i společnost IndiGo. V lednu 2023 se muž v letadle vymočil na starší ženu, v září téhož roku pak při tříhodinovém letu z Bombaje do Guváhátí osahával muž ženu na vedlejším sedadle.

FBI loni řešila 96 případů sexuálního napadení za letu, obvykle se jedná o doteky nebo osahávání. Jeden z cestujících například před cizí ženou na vedlejším sedadle masturboval, jiný zase odmítl vstát ze sedadla, aby žena mohla projít do uličky a donutil ji, aby přes něj přelezla. I to je ve Spojených státech trestný čin, za který může pachatel skončit ve vězení.

Autor: Nikola Velkoborská

Související

koncert
Domácí

Šílené vstupné: Coldplay v Indii za čtvrt milionu, Billie Elish v Praze za 135 tisíc

Bollywoodské vystoupení v sitcomu Teorie velkého třesku
Světové dny

Den Bollywoodu

GXqvAWjXAAAT9iA
Zahraniční

Indičtí lékaři se vrací do práce. Obnoví základní služby, stávkou ale hrozí dál

Erdogan Putin
Ekonomika

BRICS se rozširuje. Další zemí, která podala přihlášku, je Turecko