pátek 18. října 2024

Nová rezervace Píšťanský luh chrání ekosystém Českého středohoří

V chráněné krajinné oblasti České středohoří byla vyhlášena nová přírodní rezervace Píšťanský luh, která se rozprostírá na zhruba dvaceti hektarech.

V nové rezervaci Píšťanský luh  hnízdí mimo jiné i Ledňáček říční.

V nové rezervaci Píšťanský luh hnízdí mimo jiné i Ledňáček říční.
Zdroj: AOPK ČR / Martin Vlček

  • V nové rezervaci Píšťanský luh hnízdí mimo jiné i Ledňáček říční.
  • Zdroj: AOPK ČR / Martin Vlček

V chráněné krajinné oblasti Českého středohoří vznikla nová přírodní rezervace Píšťanský luh, která se pyšní unikátním lužním lesem. Tento úsek dlouhý přibližně tři kilometry zahrnuje slepé rameno řeky Labe a štěrkové ostrovy, které jsou domovem rozmanitého hmyzu. Tato rezervace o rozloze dvaceti hektarů doplňuje pestrost krajiny a poskytuje útočiště vzácným rostlinám a živočichům.

Lužní les Píšťanského luhu se vyznačuje přirozeným vývojem bez zásahů člověka, s mnoha stoletými stromy a mrtvým dřevem, které slouží jako habitat pro různé druhy. Oblast si udržela svou přirozenou dynamiku a pravidelně se zaplavuje, což je v porovnání s jinými úseky dolního toku Labe vzácné,“ uvádí František Budský z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

Přírodní rezervace je domovem pro 585 druhů motýlů a přes 600 druhů brouků. Kromě toho zde hnízdí mnoho ptáků, jako je ledňáček říční či morčák velký, a v tůních se rozmnožuje ropucha zelená. Štěrkové ostrovy poskytují ideální podmínky pro ohrožené ryby, jako je parma obecná. Podle zoologa Pavla Moravce je tato lokalita důkazem důležitosti ochrany přírody a biodiverzity v regionu.

Autor: Šimon Mitro

Související

Boubínské jezírko na Šumavě.
Domácí Příroda

Obyvatelé Šumavy považují národní park za klíčovou součást svého života

Spongipellis
Domácí Příroda

Vědci vytvořili databázi genomů 98 ohrožených druhů

Tetřívek obecný
Domácí Fauna

Česko a Sasko spojí síly v ochraně tetřívka

První ekodukt v ČR na D35
Domácí Příroda

Český ekodukt slaví 25 let. Zvířata díky němu získala bezpečný přechod