Nová přírodní rezervace Doubravka ochrání tesaříky

Na Vysočině byla vyhlášena nová přírodní rezervace Doubravka, která se rozkládá na 81 hektarech poblíž Mohelenské hadcové stepi a Jaderné elektrárny Dukovany.

Foto z přírodní rezervace Doubravka na Vysočině.

Foto z přírodní rezervace Doubravka na Vysočině.
Zdroj: Kraj Vysočina

  • Foto z přírodní rezervace Doubravka na Vysočině.
  • Zdroj: Kraj Vysočina

Nová přírodní rezervace Doubravka ochrání unikátní teplomilné doubravy na skalnatých svazích, suché trávníky a oblasti bezlesí. „Doubravka je výjimečnou ukázkou teplomilných lesních společenstev a skalních stepí vázaných na kaňonovité údolí řeky Jihlavy v místech s dominantním zastoupením kyselých tvrdých hornin v podloží,“ popsal radní Kraje Vysočina pro oblast životního prostředí a zemědělství Pavel Hájek.

Doubravka je domovem vzácných rostlin jako skalník celokrajný, ostřice nízká či ožanka kalamandru, a také bezobratlých jako tesařík obrovský, tesařík broskvoňový a krasec měďák. Tyto druhy závisí na odumírající dřevní hmotě, která se v rezervaci nachází. Vedle nové rezervace dojde k úpravám stávajících rezervací Mrhatina a Nad Svitákem.

Rezervace Mrhatina, chráněná od roku 1964, bude rozšířena o půl hektaru a její hranice budou upřesněny. Tato oblast, známá svými bučinami a geomorfologickými jevy, se nachází mezi Řásnou a Mrákotínem. Rezervace Nad Svitákem, vyhlášená v roce 2012, bude rozšířena o pozemek v katastru Milíčov u Jihlavy. Tento krok je zaměřen na ochranu oblasti před rozrůstající se zástavbou a posílení ochrany pestré mozaiky přechodových rašelinišť a vlhkých luk. Pavel Hájek vysvětluje, že úprava ochranného pásma zajistí efektivnější ochranu rezervace.

Autor: Šimon Mitro

Související

Boubínské jezírko na Šumavě.
Domácí Příroda

Obyvatelé Šumavy považují národní park za klíčovou součást svého života

Spongipellis
Domácí Příroda

Vědci vytvořili databázi genomů 98 ohrožených druhů

vlaštovka
Domácí Příroda

Povodně ohrožují zvířata. Záchranné stanice jsou v pohotovosti

Tetřívek obecný
Domácí Fauna

Česko a Sasko spojí síly v ochraně tetřívka