pondělí 29. dubna 2024

Nová metoda bezhotovostních plateb. Namísto terminálu stačí prodejcům speciální karta

Air Bank spustila nový typ bezhotovostní platby, který potěší především drobné obchodníky.

Platební metoda Cvak

Platební metoda Cvak
Zdroj: cvak.cz

  • Platební metoda Cvak
  • Zdroj: cvak.cz

Air Bank představila nové platební řešení s názvem Cvak, které může značně rozšířit možnosti bezhotovostních plateb v Česku. Prodejci, jež neposkytují platby kartou, to často vysvětlují tím, že provoz a poplatky za terminál se jim nevyplatí. Díky platebnímu řešení Cvak však mají pevně stanovený poplatek 0,8 procent za transakci, neplatí paušál za terminál a ani nemusí být připojeni k internetu.

Služba spojuje možnost placení z účtu na účet a platby digitalizovanou platební kartou. Obchodník musí mít nainstalovanou speciální aplikaci v mobilu. Dostane plastovou kartu s NFC čipem a QR kódem, přes kterou mu budou lidé za zboží platit.

Zákazník, jež má v telefonu bankovní aplikaci podporovaných bank, se s kartou spojí přes NFC jako při placení přes terminál. Pokud má účet u jiné banky, tak naskenuje QR kód a zaplatí jako při běžných platbách přes internet pomocí Google Pay či Apple Pay. Peníze dorazí na účet obchodníka do druhého pracovního dne.

Systém Cvak zatím podporují banky Air Bank, Fio, mBank a Moneta. Služba by měla být výhodná především pro drobné prodejce, kterým ušetří peníze díky nízkému poplatku za transakci, a také v místech se špatným signálem, například ve vysokohorských střediscích. Air Bank očekává, že se k projektu připojí i další tuzemské banky. Více informací o systému Cvak najdete zde.

Autor: Šimon Mitro

Související

placení
Ekonomika Technologie

Platby mobilem motivují k většímu utrácení

profimedia-0854173180
Domácí

Čeští podnikatelé se Síkelou zavítají do Albánie a Severní Makedonie

platby
Ekonomika

Okamžité platby jsou čím dál oblíbenější. V Česku je podporuje 14 bank

Tesla
Ekonomika Elektromobily

O dotace na elektromobily mohou žádat podnikatelé a firmy