čtvrtek 19. září 2024

Nová Křišťálová noc? Němečtí influenceři vyzývají k útokům na Židy

Přestože kancléř Olaf Scholz tvrdí, že antisemitismus v Německu nemá místo, situace v ulicích mluví docela jinou řečí. Německem se znovu šíří silné protižidovské nálady.

muslimové Berlín

Takový obrázek je dnes v Berlíně běžný.
Zdroj: X @PixelHELPER

  • Takový obrázek je dnes v Berlíně běžný.
  • Zdroj: X @PixelHELPER

Obrovské protižidovské protesty, které rezonují celým Německem navzdory vládnímu zákazu pořádat podobné akce, Davidovy hvězdy nakreslené na domech a výzvy k útokům na židovské obchody, to není obraz Třetí říše krátce před vypuknutím druhé světové války, ale události posledních dnů. Německá policie se v posledních dnech dokonce začala zabývat činností mnohých influencerů, kteří na sociálních sítích, zejména na TikToku, vyzývají k útokům proti Židům v souvislosti s izraelským bombardováním Pásma Gazy. Podle zahraničních médií se Německo nyní nachází v bodu zlomu, kdy se znovu určuje jeho poválečná identita. Za druhé světové války nacistická říše vyvraždila šest milionů Židů, za což se Němci následující desetiletí omlouvali.

Protižidovské demonstrace, které jsou spojené s řadou násilností, mají na svědomí především etnika z Blízkého východu, která do Německa ve velkém přišla v letech 2015 a 2016 při velké migrační krizi provázané s tehdejší občanskou válkou v Sýrii. Velké problémy s nimi má i hlavní město Berlín, kde se čtvrť Neukölln stala takřka bitevní zónou, kde na synogogy a židovské obchody létají zápalné láhve.

Neutěšená situace v německých ulicích se promítá také do předvolebních průzkumů. Ty ukazují, že druhou nejsilnější stranou je krajně pravicová AfD, jejíž preference stále stoupají.

Autor: Jan Skala

Související

Michal Šimečka
Zahraniční

Slovensko potírá opozici. Šimečka už není místopředsedou Národní rady

35247813152_4801bf72bd_b
Zahraniční

Německo se radikalizuje. Po úspěchu pravicové AfD posilují také komunisté

elektromobil
Ekonomika Elektromobily

Elektrifikace firemních aut v EU zaostává. Nejvíce v Německu a Francii

profimedia-0906336166
Zahraniční

Budoucnost Schengenu je v ohrožení kvůli migraci