neděle 8. září 2024

Nová konkurence pro platební giganty. Wero přichází do Evropy

Nový evropský platební systém Wero, vyvinutý Evropskou platební iniciativou, se už dostává na trh. Po Německu a Belgii se rozšíří i do dalších evropských zemí.

Wero

Ilustrační foto.
Zdroj: https://wero-wallet.eu/

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: https://wero-wallet.eu/

Wero, nový evropský platební systém, je nyní k dispozici v Německu a do konce července bude spuštěn také v Belgii. Systém, vyvinutý Evropskou platební iniciativou (EPI), představuje konkurenci pro zavedené platební giganty jako Visa, Mastercard či PayPal.

Wero umožňuje uživatelům převádět peníze pouze pomocí telefonního čísla, bez potřeby IBANu, a postupně nabídne možnost posílat peníze i do dalších evropských zemí. Podle mluvčího belgické banky KBC, která zavádí Wero zdarma pro své zákazníky, je jednou z hlavních výhod rychlost, s jakou lze snadno odesílat a přijímat peníze. EPI byla založena v roce 2021 a jejím cílem je vytvořit jednotný digitální platební systém pro evropské podniky a občany. V současnosti neexistuje celoevropské řešení pro digitální platby.

Dle odhadů Evropské centrální banky spoléhá 13 z 20 zemí eurozóny na mezinárodní poskytovatele platebních služeb. Spuštění systému Wero má potenciál rozšířit nabídku platebních služeb a přinést výhody jak spotřebitelům, tak lidem, kteří mají omezený přístup k finančním službám.

V roce 2025 a 2026 plánuje Wero přidat nové funkce, včetně možnosti platit obchodníkům online a prostřednictvím QR kódů. Mezi bankami a finančními institucemi, které budou službu integrovat, patří BNP Paribas, ING a Société Générale. Po Německu a Belgii se Wero na podzim rozšíří do Francie a později v roce 2024 do Nizozemska a Lucemburska.

Autor: Šimon Mitro

Související

AI
Zahraniční AI

Kalifornie schvaluje průlomový zákon o umělé inteligenci

profimedia-0753774105
Zahraniční Technologie

Jižní Korea bojuje s vlnou digitálních sexuálních zločinů

nakupovací aplikace
Domácí Technologie

Eshopové aplikace mohou ohrozit vaše osobní údaje, varuje NÚKIB

profimedia-0357940540 (1)
Zahraniční

Dánsko zavádí rozpoznávání obličejů kvůli gangům ze Švédska