pátek 20. září 2024

Nová česká studie může vést k vylepšení léčby poranění mozku a míchy

Český tým vědců odhalil klíč k řízení neuronů. Může se tím zlepšit léčba poranění mozku a míchy.

neuron

Ilustrační foto.
Zdroj: Flickr

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Flickr

Mezinárodní tým vědců, včetně odborníků z Univerzity Karlovy a Akademie věd ČR, odhalil, jak cukry na povrchu buněk ovlivňují směr růstu neuronů v nervovém systému. Tento objev může zásadně přispět k léčbě poranění mozku a míchy. Výsledky studie byly publikovány v prestižním časopise PNAS.

Mozek dospělého člověka obsahuje přibližně 100 miliard neuronů, které tvoří kolem 100 bilionů synaptických spojení. Tato síť je základem pro naše myšlení, vnímání a paměť. Výzkum neuronových spojení je proto jedním z hlavních cílů neurobiologie. Během vývoje nervového systému se axony, výběžky neuronů, pohybují složitým prostředím a hledají správnou cestu. Proteinové molekuly nazývané semaforiny fungují jako GPS, které axonům ukazují cestu tím, že se vážou na receptory zvané plexiny. Tato interakce spouští signály, které řídí pohyb axonů.

Výzkumný tým se zaměřil na to, jak semaforiny interagují s cukry na povrchu buněk. Farah Nourisanami, doktorandka na Univerzitě Karlově, vysvětlila: „Zjistili jsme, že semaforiny se vážou na negativně nabité cukry. Čím větší je náboj cukru, tím silnější je vazba. Když jsme odstranili malý pozitivně nabitý ocásek semaforinu, axony se začaly otáčet jiným směrem. To naznačuje, že růst axonů můžeme ovlivnit pomocí cukrů.

Tyto poznatky mohou být klíčové pro nové terapie při neurodegenerativních onemocněních a poraněních nervů. „Některé semaforiny brání regeneraci nervové tkáně. Pochopení jejich interakce s cukry by mohlo vést k novým léčebným metodám,“ dodává Daniel Rozbeský z Laboratoře strukturní neurobiologie AV ČR.

Autor: Šimon Mitro

Související

Božídarské rašeliniště
Domácí Příroda

Vědci zachraňují krásu českých luk

clean-1706439_1280
Domácí

Češi si neváží povolání poslance, uklízečky a kněze

IMG_8304
Zahraniční Zajímavosti

70letý muž dokončil lékařskou fakultu, patří k nejstarším absolventům na světě

woman-1979272_1280
Domácí

Společné večeře jsou důležité pro dvě třetiny Čechů, i když je na stole stále totéž