neděle 29. září 2024

Notičky z Ruska: Pátá kolona zneužila hokejové mistrovství

Kuriózní žádost, aby český tým v souboji o zlato na hokejovém mistrovství světa odhodil hokejky nebo názor, že medaile nemá žádnou cenu, protože Rusové nehráli. Sociální sítě zaplavila prokremelská pátá kolona výkřiky, které opakuje po ruských médiích.

441513056_8014648205214136_1197059344430368760_n

Ivan Smetana.
Zdroj: FB / KTV

  • Ivan Smetana.
  • Zdroj: FB / KTV

Ruský vůdce Vladimir Putin v dresu NHL, tedy ruské Noční hokejové ligy, a text: Toto jsou mistři světa pro mě. Výkřiky o šampionátu bez nejlepších hokejistů světa, o tom, že se hraje mistrovství NATO nebo že všichni medailisté budou stát na stupních vítězů podvodem. Tak vypadají v posledních dnech sociální sítě. A nechybí ani příběhy ze života. Třeba o tom, jak jakýsi Lukáš Matějka šel do obchodu a když se ho skupina zírajících žen ptala, proč nekouká na hokej, odpověděl, že když nehrají Rusové, tak se nedívá. Ženy se mu s obdivem svěřily, že je škoda, že takové muže nemají doma.

S podobnými příspěvky se vytasila také dezinformační scéna, třeba známý bijec žen Ivan Smetana nebo Michal Hašek, který si říká Shark. Ten se stejně jako ostatní dezinformátoři vylíhnul na veřejnosti za covidové pandemie a aktuálně je tvrdým zastáncem toho, že země je placatá. Přidaly se i svobodné lidské bytosti a občané Československa, kteří tvrdí, že Česká republika jako stát neexistuje. Třeba Andrea Srbová zcela ignorovala, že Slovensko z mistrovství vypadlo ve čtvrtfinále, a jásala, že šampionát vyhrálo Československo.

Jsou vůbec Rusové nejlepší hokejisté na světě? Nejsou. Mistrovství se účastnili do roku 2021, pak dostali stopku kvůli rozpoutání války proti Ukrajině. Naposledy přitom brali zlato v roce 2014, po dalších sedm ročníků si o vítězství mohli nechat zdát.

A řeči o mistrovství světa severoatlantické aliance jsou stejně liché. Švýcarsko, se kterým se český tým utkal o zlato, v NATO vůbec není, další dva týmy hrály za Švédsko a Finsko, tedy za země, které vstoupily do NATO až po začátku Putinovy takzvané speciální operace.

Související

GOxOmcdWEAEQhWs
Domácí Video

Zaprodaný tým! Vlastenci šílí, že hokejisty přijal prezident i premiér

Češi slavili na střeše autobusu
Hokej MS v hokeji 2024

Hokejoví mistři slavili na střeše autobusu

David Pastrňák oslavuje vítězný gól
Hokej MS v hokeji 2024

Místo operace titul mistra světa

Jan Rutta přijde o finále
Hokej MS v hokeji 2024

Komplikace pro Čechy! Rutta přijde o finále