pondělí 16. září 2024

Norsko schválí hlubokomořskou těžbu vzácných kovů. Ekologové bijí na poplach

Norsko se pravděpodobně stane první zemí na světě, která schválí hlubokomořskou těžbu vzácných kovů.

mořská ropná rafinerie

Ilustrační foto.
Zdroj: Rawpixel

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Rawpixel

Norský parlament má hlasovat o kontroverzním plánu na komerční těžbu hlubinných mořských ložisek, což by mohlo mít zásadní dopad na mořské ekosystémy. Odborníci varují před katastrofálním dopadem na mořský život. Navzdory kritice EU a Velké Británie se očekává, že návrh na plénu projde hladce.

Těžba by měla zrychlit získávání drahých kovů potřebných pro zelené technologie, ekologové však plán odmítají. Norský návrh by otevřel 280 tisíc čtverečních kilometrů národních vod, kde by komerční společnosti mohly těžit vzácné kovy. Jde o rozlohu větší než celá Velká Británie.

Odborníci a aktivisté kritizují plán Norska, který nesouzní s přístupem EU a Velké Británie, jež prosazují dočasný zákaz těžby kvůli obavám o životní prostředí. Metody těžby mohou způsobit značný hluk, světelné znečištění a poškození přirozeného prostředí organismů, které závisí na těchto ložiscích.

Norská vláda tvrdí, že bude postupovat obezřetně a vydá licence až po provedení dalších ekologických studií. Kritici však tvrdí, že by se mělo více investovat do recyklace existujících surovin namísto otevírání nového průmyslového odvětví. Vyjádření norských vědců ukazují na nedostatek znalostí o dopadech na mořský život v navrhované oblasti, a proto vědecká obec a ochránci přírody navrhují dalších pět až deset let výzkumu.

Autor: Šimon Mitro

Související

ozonová vrstva
Světové dny Ekologie

Den ozonové vrstvy

sucho
Zahraniční Klimatické změny

Spirála změn klimatu, požárů a znečištění ohrožuje zdraví a ekosystémy

První ekodukt v ČR na D35
Domácí Příroda

Český ekodukt slaví 25 let. Zvířata díky němu získala bezpečný přechod

Božídarské rašeliniště
Domácí Příroda

Vědci zachraňují krásu českých luk