neděle 8. září 2024

Nokia spustí mobilní internet na Měsíci

Technologická společnost Nokia pokryje Měsíc mobilním připojením. 4G internet by měl být na Měsíci dostupný ještě letos.

Nokia

Nové logo Nokie.
Zdroj: Nokia

  • Nové logo Nokie.
  • Zdroj: Nokia

Nadnárodní firma Nokia už dávno není jen výrobcem telefonů. V prodeji mobilů už se zřejmě nikdy na výsluní nevrátí, ale v rámci budování infrastruktur pro telekomunikační sítě je světovým lídrem. Svou dominanci na trhu chce stvrdit neuvěřitelným plánem, dostat mobilní internet na Měsíc.

Ještě během letošního roku by chtěla Nokia dostat 4G internet na přirozenou družici Země. Pro dostání telekomunikační sítě na Měsíc bude Nokia spolupracovat se společností SpaceX. V plánu je vyslat technologii umožňující 4G připojení v raketě Falcon 9, která by měla letět na měsíc v listopadu letošního roku.

Měsíční internet bude poháněn stanicí vybavenou anténou uloženou v lunárním přistávacím zařízení Nova-C, kterou navrhla americká kosmická firma Intuitive Machines, a také doprovodným roverem poháněným sluneční energií. Infrastruktura umožňující 4G připojení by měla přistát u kráteru Shackleton na jižní straně Měsíce.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: CNBC

Související

AI
Zahraniční AI

Kalifornie schvaluje průlomový zákon o umělé inteligenci

profimedia-0753774105
Zahraniční Technologie

Jižní Korea bojuje s vlnou digitálních sexuálních zločinů

Kapsle mise Polaris Down
Zahraniční Vesmír

SpaceX znovu odložilo historickou misi

profimedia-0901239151
Zahraniční Vesmír

Astronauti se vrátí na Zemi až příští rok. Starliner selhal