pátek 17. května 2024

Noční vlaky se vrací. Jsou levnější než letadla

Covidová pandemie oživila dávný fenomén - evropské noční vlaky. Lidé je vyhledávají i kvůli nižším cenám oproti letecké dopravě.

noční vlaky

Ilustrační foto
Zdroj: MegaPixel

  • Ilustrační foto
  • Zdroj: MegaPixel

Cestování po evropských železnicích se vrací do módy. I když po druhé světové válce tento styl dopravy takřka pohřbilo využívání letadel, v současné době je trend opačný. Na české i evropské koleje se vrací fenomén nočních vlaků velmi oblíbený v první polovině dvacátého století. Stále větší množství takových spojů nabízejí v současné době České dráhy ve spolupráci se zahraničními partnery. Podle stránek dopravce takové spoje vyjíždějí běžně do Německa, Švýcarska, Maďarska, Rakouska, Polska a na Slovensko. Jejich síť se stále rozšiřuje.

Podle drah začali lidé evropské noční spoje hojněji využívat za covidové pandemie, k definitivnímu oživení došlo zejména v létě loňského roku, kdy si je oblíbili turisti. Stále populárnější jsou i lůžkové vozy, které nabízejí služby v hotelových standardech.

A jaké jsou ceny jízdenek? Oproti letecké dopravě, kterou mezinárodní noční spoje mají nahrazovat, jsou sotva poloviční. Letenka z Prahy do Košic u společnosti Student Agency vyjde na dvanáct set korun, České dráhy cestu vlakem nabízejí za pět stovek. A jízdenku do švýcarského Curychu, která je v nabídce železnice nejdražší, pořídíte za dva a půl tisíce, zatímco letadlem se do země Helvétského kříže nedostanete pod pět tisíc nedostanete.

Autor: Jan Skala

Související

White_House,_Blue_Sky
Zahraniční

Biden se už covidu nebojí. Bílý dům zrušil po čtyřech letech pandemická opatření

46758182804_af96f008ce_b
Zahraniční

Záznam o očkování brazilského exprezidenta byl podvod, řekli prokurátoři

profimedia-0780163445
Domácí

Do Bruselu budou jezdit noční vlaky z Prahy

pexels-photo-8442326
Ekonomika

Cena zlata i surových diamantů klesá. Konflikt v Izraeli to může změnit