pátek 5. července 2024

Nizozemsko Nizozemcům! Parlamentní volby vyhráli pravicoví nacionalisté

"Nizozemští voliči promluvili a řekli dost," tak komentoval výsledky voleb jejich vítěz Geert Wilders. Ten slibuje ostrou změnu politického kurzu, kdy zastává silně protiunijní a protimigrační názory.

25258845825_bbd8e15b6e_b

Geert Wilders je nazýván nizozemským Donaldem Trumpem.
Zdroj: Flickr

  • Geert Wilders je nazýván nizozemským Donaldem Trumpem.
  • Zdroj: Flickr

První povolební odhady se potvrdily. Prognózy totiž ukazovaly, že právě ukončené parlamentní volby v Nizozemsku vyhraje krajně pravicová Strana pro svobodu, což nakonec ukázaly i samotné výsledky. To pro evropskou politickou scénu znamená velký otřes. Geert Wilders totiž v předvolební kampani vyzýval k vystoupení země z Evropské unie, úplně zastavení migrace a prezentoval se ostrou protislámskou rétorikou. Wildersova strana vyhrála volby s velkým náskokem se ziskem 23,5 procenta hlasů.

O osm procent méně získala koalice Strany práce a Zelené levice, kterou vede někdejší eurokomisař Frans Timmermans, jemuž se pro jeho práci v ekologickém odboru Evropského parlamentu přezdívá táta Green Dealu. Timmermansův propad je stejným překvapením jako Wildersovo vítězství. Příliš neuspěla ani další favorizovaná strana, liberálně pravicová Lidová strana pro svobodu a demokracii. Ta získala 15 procent hlasů.

Nizozemská média se shodují na tom, že největší šance stát se premiérem má právě Wilders. Čekají ho však těžká a zdlouhavá koaliční vyjednávání.

Autor: Jan Skala

Související

profimedia-0887457610
Zahraniční

Orbán se pasoval do role mírotvůrce. Zastávka druhá: Moskva

Britský premiér Rishi Sunak
Zahraniční

Rychlý konec éry konzervativců. Sunak přivezl králi Karlovi III. demisi

53240561562_727acc5c80_b
Zahraniční

Velká Británie odvolila. První odhady mluví o drtivém vítězství labouristů

19334069189_cf1a153ecd_b (1)
Zahraniční

Levici se odstoupení kandidátů vyplácí. Marine Le Pen začíná ztrácet