pondělí 8. července 2024

Nizozemsko chce omezit počet hospodářských zvířat

Nizozemci porušují evropské právo na ochranu životního prostředí. Zjistilo se to v roce 2019. Od té doby přestalo platit ekologické povolení pro 2 500 farmářů. Ti si teď chtějí vydělávat na živobytí a znovu legálně hospodařit.

Nizozemsko řeší jak snížit emise amoniaku, oxidů dusíku a oxid dusného, které poškozují jedinečné biotopy Natura 2000. Podle vlády je nutné snížení lokálních emisí sloučenin dusíku mezi 12 až 70 procenty.

Nizozemská vláda proto oznámila první část projektu za 24,3 miliardy eur. Chce odkoupit až tři tisíce farem a hlavních průmyslových znečišťovatelů poblíž chráněných přírodních rezervací.

Tjeerd de Groot, poslanec nizozemské Sněmovny reprezentantů a mluvčí pro zemědělství koaliční strany D66, prosazuje snížení počtu prasat a drůbeže na polovinu, chov méně krav a jejich pastvu na loukách.

Farmáři se brání tím, že pro snížení dopadů zemědělství na životní prostředí dělali již v minulosti víc než například lodní a letecký průmysl. Usilují o to, aby jejich hospodaření bylo opět legální.

Autor: Kristýna Ciprysová a Tereza Maixnerová
Zdroj: Guardian

Související

3766865469_bbe13b1578_b
Zahraniční Ekologie

Emise Googlu stále rostou, může za to rozmach umělé inteligence

igelitka
Světové dny Ekologie

Den bez igelitek

plastový odpad
Zahraniční Ekologie

Nový nástroj sleduje oběh plastů v Evropě

letiště
Domácí

Praha chce zrychlit dopravu. Všechny autobusy proto budou na znamení