středa 5. listopadu 2025

Nízkotučné potraviny při hubnutí pomáhají míň, než si lidé myslí

Nová lékařská studie potvrzuje, že nejlépe a nejsnadněji člověk zhubne po minimálně zpracovaných čerstvých potravinách.

grocery-store-2619380_1280

Ilustrační foto.
Zdroj: pixabay.com

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: pixabay.com

Díky konzumaci čerstvé zeleniny, ovoce, celozrnného pečiva, masa, mléka, vajíček, ořechů a řady dalších minimálně průmyslově zpracovaných potravin může člověk zhubnout až dvakrát rychleji, než když se snaží držet přísné diety a konzumuje zdravější verze ultrazpracovaných produktů jako jsou nízkotučné jogurty, proteinové tyčinky, dietní nápoje, cereálie, fit instantní kaše nebo polévky. Ty i přes to, že se na první pohled tváří jako nutričně skvělá volba, často obsahují látky, které zvyšují pocit hladu, a ovlivňují také celkový metabolismus těla. 

Podle odborníků je důležité se při hubnutí zaměřit více než na kalorie na kvalitu potravin a sledovat kolik obsahují vlákniny a živin, které jsou pro lidské tělo nejen prospěšné, ale také rychleji stravitelné. 

Autor: Zuzana Beranová
Zdroj: Nature

Související

nemocnice
Zahraniční Zdraví

Každé páté úmrtí na srdce v EU souvisí s prostředím

ryby
Zdraví

Češi mají málo vápníku. Američané ho doplňují z obohacených potravin

profimedia-0690185358
Domácí

Žloutenka A se šíří nejrychleji od revoluce

574576763_1382633729922725_2603589666567348287_n
Domácí

Maláčová předá stranu. Objevila kouzlo šípků a končí v politice