pondělí 21. října 2024

NHL slaví výročí. Rodila se v tichosti, dnes o ní sní každý kluk

Nejslavnější hokejová liga světa se zrodila v montrealském hotelu Windsor před 106 lety v době, kdy ve světě zuřila první světová válka.

David Pastrňák

David Pastrňák
Zdroj: Reuters

  • David Pastrňák
  • Zdroj: Reuters

Na počátku stály pouhé čtyři týmy, dnes jich je dvaatřicet. Nejslavnější hokejová liga světa – zámořská NHL – se zrodila v tichosti téměř bez zájmu médií přesně před 106 lety.

Psal se podzim 1917, když začala série jednání mezi mecenášem Eddie Livingstonem a vlastníky dalších klubů, kteří se sešli, aby jednali o budoucnosti kanadské Národní hokejové asociace NHA. Ze soutěže určené pro kanadské týmy z provincií Quebec a Ontario totiž odcházela spousta kvalitních hokejistů na frontu první světové války.

27. listopadu 1917 došlo k dohodě o vzniku věhlasné soutěže a premiérového ročníku se zúčastnila čtyři mužstva: Montreal Wanderers, Montreal Canadiens, Toronto Arenas a Ottawa Senators.

Na počátku existence provázely soutěž problémy, od hráčské stávky přes požár haly až po ekonomické problémy klubů. Málokdo tehdy tušil, jakou slávu NHL získá. Historicky nejúspěšnějším klubem NHL jsou Montreal Canadiens díky 24 prvenstvím ve Stanley Cupu.

Autor: mš

Související

profimedia-0922699213
Zahraniční Výročí

První černošská a asijská žena nominovaná na prezidentku USA. Kamala Harris slaví 60

Jiří Kulich
Hokej

Kulich vstřelil v NHL premiérový gól

David Pastrňák vstřelil čtvrtý gól v sezoně
Hokej NHL

Pastrňák opět skóroval, už počtvrté!

Jakub Vrána se raduje z gólu
Hokej NHL

Vrána se vrací do hry! Lauko poprvé skóroval za Wild