pátek 20. září 2024

Nezvykle teplá zima: Švýcarské skiareály otevírají trasy pro cyklisty

Lyžařská centra v Alpách a Pyrenejích hlásí nedostatek sněhu, vysoké teploty přerušují provoz vleků, dokonce se otevírají trasy pro jízdu na horských kolech.

lyžaři

Ilustrační foto.
Zdroj: Pexels

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pexels

Lyžařská centra v Alpách a Pyrenejích hlásí nedostatek sněhu. Někde proto vlekaři za teplot vysoko nad bodem mrazu přerušují provoz.

Například ve Švýcarsku se teploty na Nový rok vyšplhaly až ke 20 stupňům Celsia. Extrémní podmínky ohrožovaly i podnik světového poháru v lyžování, který má koncem týdne začít v Adelbodenu na severní straně Alp. Nakonec se závody uskuteční díky mírnému ochlazení ve výš položené části pohárové sjezdovky.

Jiné švýcarské resorty boj s nepříznivým počasím vzdaly, přerušily provoz nebo otevřely místo lyžařských svahů tratě pro sjezd na horském kole.

Problémy mají vlekaři i ve střediscích kolem rakouského Salcburku, kde naposledy sněžilo před měsícem. Kvůli nedostatku vody jsou vypnutá sněžná děla také ve francouzském Chamonix.

Francouzská lyžařská centra v Alpách i Pyrenejích, která patří do oblíbené lokality Portes de Soleil, mají otevřené jen po dvou sjezdovkách.

Související

babí léto- ilustrační foto
Domácí

Vydatné deště střídá babí léto

hory-ilustrační foto
Domácí

Konečně přestane pršet, teploty se opět vrátí nad 20 stupňů

Vlak RegioShark
Domácí

České dráhy vyjdou vstříc cestujícím, kteří ruší výlety kvůli počasí

459327191_945345440970609_4524248670764683141_n
Domácí

Alpy, Šumava, Krkonoše. V nížinách listopadové počasí, na hřebech tuhá zima