pondělí 29. dubna 2024

Nezdražujte plyn, chce Evropská komise po Německu. Hrozí pokutami

Německo podle evropských úředníků zvyšuje cenu plynu. EK stejně jako několik dalších evropských zemí žádá zrušení tranzitního cla.

Russia_Germany_Gas_Piepe_Image_rawpixelcom

Plynovod vedoucí přes Německo.
Zdroj: Rawpixel

  • Plynovod vedoucí přes Německo.
  • Zdroj: Rawpixel

Tranzitní clo, to je poplatek, kvůli kterému došla Evropské komisi trpělivost s Německem a po Berlínu žádá jeho zrušení. V opačném případě bude muset přistoupit k sankcím, které chce dokonce vymáhat soudně. Evropská komise tak činí na popud okolních států, včetně České republiky, kterým kvůli německému tranzitnímu clu výrazně zdražuje zemní plyn. Německo je totiž významnou zemí, která leží na evropském tranzitním uzlu, odkud se plyn reexportuje do členských států z mimounijních zemí.

Němci tento poplatek zavedli v roce 2022, kdy kvůli vypuknutí války na Ukrajině vylétla cena plynu a panovaly obavy o jeho dostatečnost v souvislosti s vypovídáním smluv s ruskými partnery. Od té doby si Německo účtuje necelá dvě eura za transport jedné megawatthodiny, což se střetává s nepochopením u ostatních zemí, kdy poplatek kritizuje jak Česká republika, tak Rakousko, Polsko, Maďarsko a Slovensko. Podle těchto států Německo nepostupuje v rámci úmluv o solidaritě.

I přes odpor jednotlivých států i Evropské komise, nepovažuje Německo svůj poplatek za diskriminační a naopak tvrdí, že díky nim pomáhá budovat zásobníky, které budou sloužit i těmto státům.

Autor: Jan Skala

Související

Německý prezident Frank-Walter Steinmeier.
Domácí

Německý prezident přijede do Prahy

Fanoušci fotbalové Slavie.
Fotbal

Slavia pyká za své fanoušky, zaplatí přes dva miliony

profimedia-0703306076
Krimi

Doživotí: Vrah, který zastřelil pracovnici úřadu práce, z vězení už nevyjde

Nejstarší orangutanka Bella
Ostatní Fauna

Nejstarší orangutance je 63 let