pátek 27. září 2024

Nezapomenutelný herec malých rolí. Václav Štekl by oslavil pětadevadesátku

Výrazný představil malých rolí Václav Štekl, by dnes oslavil pětadevadesátku. Třicet let však už hraje na jevištích filmového nebe.

86600ec0918e5662ff1bee307aa53378

Václav Štekl s Petrem Nárožným ve snímku Což takhle dát si špenát.
Zdroj: Youtube

  • Václav Štekl s Petrem Nárožným ve snímku Což takhle dát si špenát.
  • Zdroj: Youtube

Plzeňský rodák Václav Štekl nikdy nedostal skutečnou hlavní roli, přesto do české kinematografie vnesl nesmazatelnou stopu. Nikdy neměl být tak slavný jako například Vladimír Menšík, Miloš Kopecký či Jiří Sovák, po jejichž boku tak často hrával, ovšem jeho výrazné komické nadání, společně se zapamatovatelným vzhledem, z něho udělaly herce, kterého si diváci pamatují i 30 let po jeho smrti.

Nezačínal však u filmu, ale v divadle Semafor, kde mu dokonce Jiří Suchý chtěl přenechat post uměleckého šéfa. Když však vyšlo najevo, že Štekl chtěl vyhodil Jiřího Šlitra, hnal Suchý celou věc až na městský výbor KSČ, který Šteklovi doporučil odchod. V tu chvíli však začala jeho kariéra u filmu.

V roce 1960 se objevil v kriminálce Uragán D, ovšem posléze jej tvůrci začali obsazovat do mnoha snímků, kdy účinkoval například ve filmech Limonádový Joe aneb Koňská opera, Dáma na kolejích, Pane, vy jste vdova, Spalovač mrtvo, Zabil jsem Einsteina, pánové nebo Šest medvědů s Cibulkou. Naposledy se objevil v pohádce Kačenka a strašidla z roku 1992. Zemřel dva roky na to ve věku 64 let.

Autor: Jan Skala

Související

3861152799_68da22d67e_c
Domácí

Česká republika vymírá. Počtu obyvatel už nepomáhá ani migrace

horáková
Domácí Výročí

Rozhodla se zůstat do hořkého konce. Miladu Horákovou zatkli před 75 lety

6952057488_5b52b7cfb4_b
Film a TV

Slavný syn slavného otce. Nestárnoucí Michael Douglas slaví osmdesátku

vesnicko-ma-strediskova
Film a TV

Petr Čepek byl mužem mnoha tváří. Zvládal komediální i dramatické role.