středa 24. dubna 2024

Nezaměstnanost v Česku opět klesla

Nezaměstnanost v Česku klesla na tři a půl procenta.

pracovní pohovor

Ilustrační foto.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Květnová nezaměstnanost v Česku činila 3,5 procent, což je meziroční pokles o 0,3 procent. Nezaměstnanost v Česku je dlouhodobě nejnižší ze všech států Evropské unie. „Pracovní trh nadále ovlivňují sezónní práce, které jsou v plném proudu. Především ve stavebnictví, v gastronomii, cestovním ruchu, hotelnictví, zemědělství a zahradnictví, ale také v lesnictví, rybářství či těžbě. S příchodem letního počasí se v menší míře objevují v evidenci Úřadu práce nabídky letních brigád. Zaměstnavatelé ale většinou hledají krátkodobé pracovníky prostřednictvím inzerce, pracovních portálů, sociálních sítí nebo přes své stálé zaměstnance,“ uvedl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Největší nezaměstnanost byla v květnu v Ústeckém (5,3 %) a Moravskoslezském kraji (4,8 %). Naopak nejnižší byla v kraji Jihočeském, Vysočina a Zlínském (shodně 2,5 %).

Podle dat Úřadu práce získalo v Česku práci od vypuknutí války na Ukrajině do konce letošního května přes 253 tisíc Ukrajinců pod dočasnou ochranou, tři čtvrtiny z nich tvořily ženy. Někteří se už vrátili zpět domů nebo ze zaměstnání odešli. Ke konci předchozího měsíce pracovalo na území Česka necelých sto tisíc Ukrajinců s dočasnou ochranou. Nejvíce ve Středočeském (17 tisíc), Plzeňském (14 tisíc) a Jihomoravském kraji (10 tisíc). Nejčastěji jako montážní dělníci výrobků a zařízení nebo pomocníci ve stavebnictví, výrobě a v dopravě nebo jako obsluha stacionárních strojů a zařízení.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: ÚP ČR

Související

012
Domácí

Ochranu dostalo 600 tisíc uprchlíků. Je to víc, než zvládneme, myslí si většina lidí

Kino Central v Českém Těšíně
Domácí

Historické kino v Českém Těšíně dostane novou podobu

profimedia-0862324835
Domácí

Jurečka brzy představí novelu zákoníku práce

fyzická práce
Ekonomika

Nezaměstnanost v Česku klesla pod čtyři procenta