čtvrtek 19. září 2024

Nezaměstnanost se blíží ke čtyřem procentům

Nezaměstnanost v Česku vzrostla na 3,8 procenta.

profimedia-0146331314

Ilustrační foto.
Zdroj: Profimedia

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Profimedia

V červenci se nezaměstnanost v České republice zvýšila na 3,8 procenta, což je narůst oproti červnu a květnu, kdy činila 3,6 procenta. Ke konci července bylo bez práce 283 011 lidí, což je o 10 327 více než v předchozím měsíci. Volných pracovních míst bylo opět méně než počet uchazečů, přičemž jejich počet klesl na 262 026.

Podle Úřadu práce je nárůst nezaměstnanosti v červenci důsledkem sezonních vlivů a nižší aktivity firem při přijímání nových zaměstnanců. Zároveň se začínají na trhu práce objevovat čerství absolventi. Ministerstvo práce a sociálních věcí pod vedením Mariana Jurečky uvedlo, že nezaměstnanost zůstává i nadále nízká v porovnání s ostatními zeměmi EU.

Všechny kraje zaznamenaly meziměsíční nárůst nezaměstnanosti, s výjimkou Sokolovska a Jesenicka. Nejvyšší nezaměstnanost byla v Ústeckém kraji s 6 procenty, zatímco Praha a Kraj Vysočina vykázaly nejnižší nezaměstnanost 2,9 procenta. Nezaměstnanost byla nejvyšší v okrese Most, kde dosáhla 8,6 procenta, a nejnižší v okrese Praha-východ s 1,5 procenta.

Na jedno volné pracovní místo připadalo v průměru 1,1 uchazeče. Největší konkurence byla na Karvinsku s 10,6 uchazeče na jednu pozici, zatímco v Mladé Boleslavi a okolí Praha-východ a Praha-západ bylo 0,3 uchazeče na místo.

Autor: Šimon Mitro

Související

koruna česká
Ekonomika

Ceny v srpnu zůstaly stabilní. Inflace činila 2,2 procenta

nezaměstnanost
Ekonomika

Nezaměstnanost v Česku zůstává stabilní

online nakupování
Ekonomika

Maloobchodní tržby rostou osmý měsíc v řadě

peníze
Ekonomika

Česká ekonomika mírně posílila