New York slaví 120 let od otevření svého metra

Přesně před 120 lety bylo v New Yorku spuštěn první úsek metra, které se rychle stalo největším systémem svého druhu ve Spojených státech.

metro New York

Ilustrační foto.
Zdroj: Collections - Get Archive (CC)

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Collections - Get Archive (CC)

Dne 27. října 1904 zahájil starosta New Yorku George McClellan provoz nového městského metra a sám usedl za řídící pult první jízdy. Přestože Londýn otevřel první podzemní dráhu již v roce 1863 a Boston následoval v roce 1897, New York brzy překonal všechna americká města délkou i počtem stanic svého metra.

První linka, kterou provozovala společnost Interborough Rapid Transit (IRT), měřila 14,6 kilometru a procházela 28 stanicemi od City Hall přes Grand Central Terminal až na 145. ulici v Harlemu. Starosta McClellan si řízení vlaku tak užil, že zůstal u řízení až do 103. ulice. Večer téhož dne se metro otevřelo veřejnosti a 100 tisíc Newyorčanů zaplatilo niklák za první jízdu.

IRT postupně rozšířila své linky do Bronxu, Brooklynu i Queensu. Od roku 1968 systém spravuje Metropolitan Transport Authority (MTA) a zahrnuje 36 linek a 472 stanic. Nejdelší trasa, linka A, měří téměř 50 kilometrů a propojuje severní Manhattan s jihovýchodním koutem Queensu.

Každý den metro přepraví více než tři miliony cestujících a na rozdíl od většiny jiných systémů jezdí 24 hodin denně, sedm dní v týdnu. Navzdory přeplněnosti a někdy i nečistotě se newyorské metro stalo ikonou města, bez které si život neumí představit ani místní obyvatelé, ani turisté.

Autor: Šimon Mitro

Související

Las Vegas
Krimi

Po 30 letech byla odhalena identita vraha díky DNA testům

profimedia-0926547926
Zahraniční

Svět varuje Írán před odvetou. Teherán však řinčí zbraněmi

the-beatles-awarded-the-mbe-buckingham-palace-1965the-vincent-vigil-collection-645758
Zahraniční

Dvojnásobný skandál: Řád The Beatles nejprve přijali, pak ho Lennon vrátil

Elon Musk
Zahraniční

Musk udržuje tajné styky s Putinem, píše WSJ