sobota 5. října 2024

Nevyhynula! Expedice objevila paježuru, kterou přes 60 let nikdo neviděl

Expedice oxfordské univerzity objevila v Kyklopských horách v Indonésii paježuru Attenboroughovu. Ikonického savce snášejícího vejce zachytily dálkově ovládané fotopastí. Vědci hlásí také objev krevety žijící na stromech a další unikáty.

Echidna banner 3

Paježuru Attenboroughovu považovali vědci za vyhynulou.
Zdroj: Expedice Cyclops

  • Paježuru Attenboroughovu považovali vědci za vyhynulou.
  • Zdroj: Expedice Cyclops

Spolu se znovuobjevením ježury učinila expedice mnoho dalších pozoruhodných nálezů. Patřil mezi ně Mayrův medojed, pták, kterého naposledy lidé spatřili v roce 2008, zcela nový rod stromových krevet, nespočet nových druhů hmyzu a dosud neznámý jeskynní systém.

Paježura Attenboroughova má ostny ježka, čenich mravenečníka a nohy krtka. Věda ji poprvé a naposledy popsala v roce 1961.

Tým čtyřtýdenní expedici připravoval přes tři roky a k dispozici měl víc než 80 fotopastí. Paježuru se mu podařilo zachytit v poslední den akce.

Mimořádným nálezem byl zcela nový rod krevet žijících na zemi a na stromech. "Docela nás šokovalo, když jsme objevili tuto krevetu v srdci pralesa, protože je to pozoruhodný odklon od typického přímořského prostředí pro tato zvířata," řekl vedoucí entomolog expedice Leonidas-Romanos Davranoglou. "Domníváme se, že vysoká úroveň srážek v Kyklopských horách znamená, že vlhkost je dostatečně velká na to, aby tito tvorové mohli žít výhradně na souši."

Tým také odhalil pokladnici podzemních druhů včetně slepých pavouků či slepého škorpióna, kteří jsou pro vědu noví, v zatím neprozkoumaném jeskynním systému. Na pozoruhodný jeskynní systém narazil náhodou, když se jeden z členů týmu propadl do jeskyně vchodem porostlým mechem.

Expedice prý byla extrémně náročná. Jeden ze členů týmu si při ní nadvakrát zlomil ruku, další se nakazil malárií a jiný měl den a půl přisátou pijavici k oku, než mu ji v nemocnici konečně odstranili.

Související

GYd1i-tb0AAIJYL
Zahraniční

Důsledek silných dešťů. Sesuv půdy ve zlatém dole zabil 15 pracovníků

GWiGbLnWYAMJeMK
Zahraniční

Papež zahájil východní turné. Chce se zaměřit na klimatickou změnu

Joko_Widodo_attended_the_opening_session_of_COP28_(2)
Zahraniční

Indonésie je na nohou. Jakarta zažila přímý střet parlamentu a ústavního soudu

krokodýl
Zahraniční Fauna

Při koupání v řece krokodýl zabil ženu v Indonésii