čtvrtek 19. září 2024

Vodu nevhodnou ke koupání hlásí Plumlov i Rosnička

Přímý zákaz či upozornění na vodu nevhodnou ke koupání platí na osmi místech v Česku.

Rybník Rosnička

Rybník Rosnička
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Rybník Rosnička
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Tropické počasí s teplotami kolem třicítky přímo vybízí k pobytu u vody. Přestože na některých místech po republice se kvalita vody zlepšila, jinde přetrvávají problémy. Aktuálně jsou tři lokality zcela uzavřené pro koupení a pět míst je označeno jako nevhodné ke koupání, jelikož zdejší voda představuje zdravotní riziko.

Nejvážnější situace je na Vysočině, kde v nádrži Sedlice a rybníku Ředkovec došlo k masivnímu výskytu sinic. Ve Zlínském kraji v biotopu Prostřední Bečva bylo zjištěno bakteriální znečištění. V těchto třech lokalitách platí zákaz koupání, protože zde hrozí akutní poškození zdraví.

Lokality označené jako nevhodné pro koupání zahrnují přírodní koupaliště Osek v Ústeckém kraji, Velký rybník v Karlovarském kraji, rybník Rosnička v Pardubickém kraji, vodní nádrž Plumlov v Olomouckém kraji a Pahrbek Napajedla ve Zlínském kraji. V těchto místech byl zaznamenán zvýšený výskyt sinic.

Před plánovaným koupáním je doporučeno ověřit aktuální kvalitu vody na webových stránkách krajských hygienických stanic nebo na portálu koupacivody.cz.

Autor: Šimon Mitro

Související

Albánský ostrov Zvërnec
Zahraniční Klimatické změny

Rekordní vedra na Balkáně sužují region a ničí hospodářství

vodní nádrž Nové mlýny
Domácí

Počasí bude opět lákat k vodě, sinice ale komplikují koupání

2598466689_8e7f2aa167_c
Domácí

Koupání zakázáno! Nově se na seznamu objevuje Máchovo jezero i Orlík

Máchovo jezero
Domácí

Na 12 místech v Česku platí zákaz koupání