pátek 20. září 2024

Netflix si došlápne na sdílené účty

Streamovací gigant zavádí poplatek za sdílení účtů. Bojuje proti úpadku svých akcií.

Netflix

Ilustrační foto.
Zdroj: Pexels/Cottonbro

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pexels/Cottonbro

Streamovací služby jsou oblíbeným zdrojem zábavy většiny domácností. Netflix využívá celosvětově 223 milionů předplatitelů. Netflix se však rozhodl začátkem příštího roku skoncovat s bezplatným sdílením účtů a zavést poplatky za sdílení hesel mezi uživateli. Kontrola bude probíhat přes IP adresy, podle kterých ověří, zda se uživatelé využívající jedno heslo nacházejí ve stejné domácnosti.

Ti, co sdílejí hesla, si připlatí o 25 % navíc

Ze strany Netflixu nejde o impulzivní počin, protože poplatek za sdílení testuje již v několika jihoamerických zemích. V Evropě to zkusí začátkem roku 2023. Přesnou částku ještě společnost nesdělila, ale za každého člověka mimo domácnost, který sdílí heslo, si majitel účtu připlatí zhruba o jednu čtvrtinu vybraného předplatného navíc. U balíčku Standard, který stojí měsíčně 259 Kč a uživatelé mohou Netflix sledovat na dvou zařízeních zároveň, by se poplatek za sdílení pohyboval kolem 65 Kč.

Společnost také myslela na pohodlí uživatelů sdílených účtů. V Jižní Americe nabídla možnost převést svůj profil pod nový účet bez ztráty historie sledování.

Netflix reaguje na ztráty

Společně s odchodem Netflixu z ruského trhu klesla hodnota firmy v prvním letošním čtvrtletí o 40 miliard dolarů. Kontrola sdílení hesel je tak jedním z kroků, jak se streamovací jednička snaží reagovat na ztráty. Ve třetím čtvrtletí letošního roku měl sice Netflix nejvíce předplatitelů v historii, 223,09 milionu, ovšem cena akcií je přesto za říjen stále o více než polovinu nižší než v lednu 2022.

Autor: Kristýna Cyprisová

Související

Brad Pitt a George Clooney ve filmu Wolfs
Film a TV Streaming

Září na streamu: Batmanovský Tučňák a Stallone jako Král Tulsy

Záběr z filmu S tebou nikdy (2024)
Film a TV Streaming

Kde sledovat nejúspěšnější filmy letošního roku?

Netflix
Film a TV Streaming

Netflix zvyšuje ceny. Předplatitelé zaplatí o několik desítek korun více

Disney+
Film a TV Streaming

Disney+ mění ceny. Přijde s dražším i levnějším tarifem