čtvrtek 2. května 2024

Netflix překonal všechna očekávání. Pokořil hranici 260 milionů předplatitelů

Zatímco ostatní streamovací služby stagnují, Netflix zakončil rok 2023 majestátním vzestupem předplatitelů.

Netflix

Netflix
Zdroj: Netflix

  • Netflix
  • Zdroj: Netflix

V sektoru streamovacích služeb dlouhodobě vládne Netflix a podle reportu z posledního čtvrtletí loňského roku se na tom nic nezmění. Zatímco HBO Max má globálně kolem stovky milionu uživatelů a Disney+ klesl na 150 milionů, tak Netflix uhání zběsile kupředu.

Nejenže na konci roku 2023 pokořil rekord v podobě hranice 250 milionů předplatitelů, kterého žádná jiná streamovací služba nikdy nedosáhla, ale poskočil na rovných 260,28 milionu předplatitelů po celém světě. Ještě ve třetím kvartálu měl o 13 milionů předplatitelů méně. Meziročně si polepšil o takřka 30 milionů, to je více, než kdyby si ho zčistajasna začal platit každý obyvatel Austrálie.

Streamovací gigant překonal odhady Wall Street, které předpokládali nárůst jen v řádu několika milionů. Netflix vloni produkoval růst jako během koronavirové pandemie, a to se mimochodem obešel bez premiér svých největších hitů tipu Stranger Things, Wednesday či Papírového domu.

Rekordní počet předplatitelů značí rovněž impozantní příjmy. Společnost uzavřela rok s růstem příjmů o 12,5 procent. Za růstem stojí, jak omezení ve sdílení účtů a navýšení cen předplatného, tak zavedení nejlevnějšího předplatného s reklamami, které je zatím dostupné jen v několika regionech. Na základě úspěchu reklamního tarifu v USA plánuje Netflix rozšířit tento model i do dalších zemí, možná se dočkáme i v Česku.

Netflix se také pouští i do živých sportovně laděných přenosů. Oznámil desetiletou smlouvu za pět miliard dolarů s největší wretslingovou společností World Wrestling Entertainment. V letošním roce plánuje Netflix na tvorbu obsahu vynaložit 17 miliard dolarů, tedy 387 miliard korun.

Autor: Šimon Mitro

Související

Netflix
Film a TV Streaming

Netflix nabral dalších devět milionů duší. Předplácí si ho 270 milionů lidí

Detektiv Markovič ze seriálu Metoda Markovič: Hojer v barvách Voyo.
Film a TV Streaming

Voyo dotahuje Netflix. V Česku a na Slovensku má přes 800 tisíc předplatitelů

Záběr ze seriálu Fallout.
Film a TV Streaming

Duben na streamu: Herní Fallout, lživý Ripley a historický Franklin

HBO Max
Film a TV Streaming

HBO Max se od května změní na Max. Nabídne i Olympijské hry