středa 1. května 2024

Netflix i další služby budou přispívat do fondu audiovize

Na letošním Karlovarském filmovém festivalu jednal premiér Petr Fiala s ministrem školství o novele zákona o audiovizi. Díky ní začnou na kulturu přispívat i streamovací služby.

Martin Baxa

Ministr kultury Martin Baxa.
Zdroj: MKČR

  • Ministr kultury Martin Baxa.
  • Zdroj: MKČR

O tom, že předseda vlády Petr Fiala (ODS) zavítal na Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech, jsme vás informovali zde. Kromě setkání se známými osobnostmi jednal ve Varech s ministrem školství Martinem Baxou (ODS) a zástupci české audiovize o novele zákona o audiovizi.

Novela má za cíl zharmonizovat zpoplatnění jednotlivých aktérů oblasti audiovize. Ve zkratce to znamená, že do Státního fondu audiovize budou nově přispívat i tuzemské a mezinárodní streamovací služby k investici do tvorby místního obsahu stanovením zákonného procenta z obratu. „Všechny tyto změny byly navrhovány tak, aby systém využíval spolupráce jednotlivých aktérů a pomáhal rozvíjet audiovizuální infrastrukturu, která podpoří i menší nezávislé produkce kam budou moci snadněji vstupovat noví talenti a debutující tvůrci,“ uvedl ministr kultury. Do fondu by tak nově přispívali i služby jako Netflix, Disney+ či české Voyo.

Další změnou oproti původnímu návrhu je vytvoření čtvrtého pilíře, který bude zahrnovat samostatnou selektivní podporu pro animaci a gaming.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: MKČR

Související

profimedia-0867283086
Domácí

Vláda upravuje věk odchodu do důchodu. Brzy to zase změníme, tvrdí opozice

720x405
Domácí

Zeman už neprezidentuje, dalšímu povýšení Koudelky nestojí nic v cestě

Vizuál 58. ročníku MFF Karlovy Vary a Ivan Trojan na červeném koberci ve Varech.
Film a TV Festival

Trojan získá cenu prezidenta karlovarského festivalu

Netflix
Film a TV Streaming

Netflix nabral dalších devět milionů duší. Předplácí si ho 270 milionů lidí