neděle 29. září 2024

Netanjahu ve dvou ohních. Vláda chce pokračovat ve válce a hrozí mu odvoláním

Pod izraelským premiérem se povážlivě houpe křeslo. Mezinárodní trestní soud jej chce hnát k odpovědnosti ohledně války v Gaze a kvůli možnému míru jej zase chtějí odvolat jeho vlastní ministři.

Charles_Q._Brown,_Jr.,_Chairman_of_the_Joint_Chiefs_of_Staff,_traveled_to_Tel_Aviv,_Israel_and_Amman,_Jordan_on_17_to_19_December_2023_-_32

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu a šéfové Hamásu by se měli v Haagu zpovídat z válečných zločinů a zločinů proti lidskosti.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Izraelský premiér Benjamin Netanjahu a šéfové Hamásu by se měli v Haagu zpovídat z válečných zločinů a zločinů proti lidskosti.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu se nachází ve skutečně nezáviděníhodné pozici. Západní spojenci i OSN na něho tlačí, aby s Hamásem jednal o míru podle plánu, který představil americký prezident Joe Biden, ovšem jeho vláda takovému koku vůbec nefandí. Podle všeho chtějí členové Netanjahuova válečného kabinetu pokračovat v bojích v Pásmu Gazy a svému šéfovi dokonce hrozí odvoláním. O takovém postoji radikálních členů vlády informoval americký deník The New York Times.

Zejména ministr financí Bezalel Smotrič a ministr národní bezpečnosti Itamar Ben-Gvir požadují pokračování v bojích do té chvíle, dokud nebude radikální palestinské hnutí Hamás zcela zničeno. Proti současnému ukončení bojů je i ministr obrany Joav Galant, který nehodlá akceptovat podmínky, s nimiž by souhlasil i Hamás, což je zásadní bod mírového plánu, který Biden představil. Plán však vzešel z izraelských řad, podle zahraničních médií dokonce z nejbližšího Netanjahuova okolí.

Západní státy a OSN tlačí na ukončení bojů v Pásmu Gazy, Mezinárodní společenství poukazuje na špatnou humanitární situaci a některé instituce dokonce tvrdí, že Židovský stát v oblasti páchá genocidu.

Autor: Jan Skala

Související

GYeI4PKbgAAyK7L
Zahraniční

Izrael nejprve příměří s Libanonem odmítl. Teď o něm jedná s Američany

profimedia-0912513618
Zahraniční

Na Floridu a Georgii udeřil hurikán Helene. Tamní úřady hlásí první oběti

459984955_962211062376599_2354802231082001927_n
Domácí

Největší potupa pro Bartoše. Stavební řízení poběží postaru

24._kongres_ODS,_Martin_Kupka
Domácí

Stavební řízení může fungovat až za rok. Neschopného Bartoše nahrazuje Kupka