Netanjahu je pod stále větším tlakem. Dohodu o rukojmích chce už i Biden

Americký prezident Joe Biden vyčetl Benjaminu Netanjahuovi nedostatečnou snahu o propuštění rukojmích. Sám prý chystá návrh dohody, který by jim otevřel cestu domů.

GWVQjAJXAAAHf5S

Protestní akce proti Netanjahuovi.
Zdroj: X

  • Protestní akce proti Netanjahuovi.
  • Zdroj: X

Kvůli rukojmím, které dosud, od 7. října, zadržuje v Pásmu Gazy radikální palestinské hnutí Hamás, se dostává izraelský premiér Benjamin Netanjahu pod stále větší tlak. Jak ze strany vlastního obyvatelstva, jejichž nevoli pocítil včera, kdy do ulic vyšly desítky tisíc lidí, které svolaly odborové organizace a nyní se k nespokojencům přidal i americký prezident Joe Biden. Ten izraelskému premiérovi vyčetl, to samé, co demonstrující a sice, že pro propuštění rukojmích nedělá dost. Biden také prohlásil, že v nejbližších dnech předloží vlastní návrh dohody, která bude zahrnovat urychlené propuštění rukojmích.

Problémem však zůstává takzvaný filadelfský koridor, což je hraniční oblast mezi Pásmem Gazy a Egyptem, kterou chce Izrael kontrolovat, avšak Hamás je kategoricky proti. Na splněné této podmínky Židovský stát trvá a bez ní nechce žádnou dohodu s Palestinci podepsat, ačkoliv jejich návrhy zahrnovaly propuštění rukojmích.

Těch by Hamás v Gaze měl zadržovat zhruba sto. Panuje však všeobecné přesvědčené, že zhruba 30 z nich je už po smrti. Naposledy bojovníci Hamásu zastřelili šestici zadržovaných o víkendu, ve chvíli, kdy se k nim už blížila izraelská armáda.

Autor: Jan Skala

Související

GTNF2_1WoAA_FXe
Zahraniční

V průzkumech vede Kamala Harris. Podle Američanů vyhrála i televizní debatu

Palestine_Nakba_Day_demo_in_Berlin
Domácí

Extrémistů ubývá a stejně tak nehrozí přímé ohrožení islámismem, tvrdí BIS

Vladimir_Putin_(2022-09-20)
Zahraniční

Starmer se sejde s Bidenem. Putin proto varuje před útoky na ruské území

456240077_923050749851817_7118335423527011841_n
Domácí

Policisté protestovat nebudou. Rakušan je uchlácholil slibem o růstu platů