pondělí 20. května 2024

Netanjahu čelí hněvu příbuzných rukojmích. Protestuji před jeho vilou

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu by měl vysvětlit podmínky propuštění rukojmích. To před jeho domem požadují příbuzní zadržených.

12101882633_89dabc0594_b

Na Benjaminem Netanjahuem se stahují mračna v podobě vydání mezinárodního zatykače.
Zdroj: Flickr

  • Na Benjaminem Netanjahuem se stahují mračna v podobě vydání mezinárodního zatykače.
  • Zdroj: Flickr

Příbuzní rukojmích, které od 7. října, tedy ode dne začátku současné války na Blízkém východě, zadržuje v Pásmu Gazy radikální palestinské hnutí Hamás, protestují před domem izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. Po premiérovi a celé vládě chtějí zajištění dohody, na základě které by mohly být rukojmí propuštěni. V minulých dnech se příbuzní vydali 70 kilometrů dlouhý protestní pochod z Tel Avivu do Jeruzaléma. Tam, před Netanjahuovým domem žádají i ysvětlení podmínek pro propuštění.


Hamás do dnešních dnů zadržuje přes 200 rukojmích. Koncem listopadu a během prosince už některé propustil, když Izrael nabídl několikadenní příměří a propuštění palestinských politických vězňů, jenž Židovský stát držel ve svých žalářích. Za další propouštění rukojmích žádal Hamás trvale příměří, na které však Jeruzalém nepřistoupil.
K propouštění rukojmích vyzývá už řada státu v čele se Spojenými státy a Ruskem. Izrael připustil, že i kvůli osvobození zadržených se pozemní operace v Pásmu Gazy chýlí ke konci.

Autor: Jan Skala

Související

Charles_Q._Brown,_Jr.,_Chairman_of_the_Joint_Chiefs_of_Staff,_traveled_to_Tel_Aviv,_Israel_and_Amman,_Jordan_on_17_to_19_December_2023_-_32
Zahraniční

Netanjahu i lídři Hamásu. V Haagu chtějí soudit špičky obou válčících stran

Ebrahim_Raisi_in_Zanjan-9
Zahraniční

Írán míří k předčasným volbám. Izrael svou účast na sestřelení vrtulníku odmítá

14628757859_612d16917b_b
Zahraniční

Konec izraelské jednoty. Gantz dal Netanjahuovi ultimátum o konci války

Recep_Tayyip_Erdogan_(2020-03-05)_02
Zahraniční

Pro Žida nejtěžší urážka. Erdogan řekl, že Netanjahu je horší než Hitler