čtvrtek 19. září 2024

Nesprávné třídění obalů od sprejů může způsobit požár i výbuch

Pražané sice zodpovědně třídí odpad, marně si však občas lámou hlavu s tím, kam patří spreje a jiné menší tlakové nádoby. Nesprávným tříděním může dojít k požáru nebo výbuchu.

Spreje patří do černé popelnice

Češi poctivě třídí, ale se spreji si neví rady
Zdroj: pixabay.com

  • Češi poctivě třídí, ale se spreji si neví rady
  • Zdroj: pixabay.com

Malé spreje, jakými jsou například laky na vlasy, deodoranty či osvěžovače vzduchu lidé někdy hází do kontejnerů určených na kov. Jenže všechny kovové obaly, které na sobě nesou symbol ohně, do takového kontejneru nepatří.

Obaly v sobě ukrývají hořlavé plyny, aerosoly, kapaliny a páru. V žádném případě se nesmí mechanicky poškodit ani nesmí dojít k jejich zahřátí. Neopatrnost občanů při třídění odpadu může mít fatální následky.

Důkazem toho je událost z 20. října minulého roku, kdy došlo v areálu Pražských služeb v ulici Pod Šancemi k výbuchu. „Poškozená linka byla mimo provoz skoro měsíc, vzniklé škody se pohybují v řádech stovek tisíc korun. Podstatné je, že se nikomu z občanů ani našich pracovníků naštěstí nic vážného nestalo. Za celé čtyři roky, co linku provozujeme, se podobně závažný incident nikdy nepřihodil,“ uvedl generální ředitel společnosti Pražské služby Patrik Roman.

Už nyní ovšem zaměstnanci Pražských služeb pracují na tom, aby se nic podobného v budoucnu neopakovalo. „Aby se do budoucna předešlo podobným nehodám, pracovníci linky nově například vyndávají hořlavé spreje ručně, tím přispívají ke snížení rizik dalšího výbuchu. Podobná událost se nesmí znovu opakovat,” řekla náměstkyně primátora pro životní prostředí a klimatický plán Jana Komrsková.

Pražské služby prosí občany, aby při třídění kovových obalů dávali pozor a pamatovali na bezpečnost. Nevyprázdněné malé spreje patří do černých popelnic na směsný komunální odpad. Zároveň v koordinaci s Prahou spouští kampaň s heslem: Použité spreje patří do směsného odpadu. Cílí na co nejširší veřejnost a má podobu jak internetových bannerů, tak i spotů v rádiích nebo příspěvků na sociálních sítích.

3682782_1325237_sprej

Autor: Michaela Dočkalová

Související

účtenka
Domácí Ekologie

Účtenky pouze do směsného odpadu. Jejich recyklace ohrožuje životní prostředí

kontejnery
Domácí AI

Chytrý svoz odpadu bude mít v Praze na starosti umělá inteligence

Tříděný odpad
Domácí

Odpad z podnikání nepatří do popelnic ani do kontejnerů na třídění

kontejnery
Domácí Ekologie

Obce se zlepšují ve třídění odpadu. Nejlepší výsledky má Olomoucký kraj