pátek 18. října 2024

Nespočet žen se v práci necítí bezpečně, uvádí evropský průzkum

Téměř polovina žen se obává o svou osobní bezpečnost na pracovišti, cestou do práce nebo na pracovní cestě.

profimedia-0279998991

Ilustrační foto.
Zdroj: Profimedia

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Profimedia

Polovina žen se ve své profesi a při cestách do práce obává o svou bezpečnost a trpí rostoucím stresem. Vyplývá to ze průzkumu poradenské a technologické společnosti Deloitte s názvem Women @ Work, kterého se zúčastnilo pět tisíc pracujících žen z deseti zemí.

Polovina žen v průzkumu uvedla, že jejich stres roste a necítí dostatečnou podporu v oblasti duševního zdraví na pracovišti. Ze šetření vyplývá, že každá desátá žena byla obtěžována při cestě do práce nebo na pracovní cestě a 16 procent žen se setkalo s obtěžováním ze strany klientů a kolegů. Obavy o bezpečnost jsou ještě větší u žen s viditelným zdravotním hendikepem a u transgender ženy. Vysoký počet žen se také setkává s mikroagresí a neinkluzivním chováním, zejména ženy z etnických menšin a LGBTQ+ komunity.

Ženy nesou větší zátěž v domácnosti, což ovlivňuje jejich pracovní život. Polovina žen s partnerem a dětmi uvedla, že větší odpovědnost za péči o děti leží na nich. Navíc 57 procent žen, které pečují o dospělé osoby, uvádí, že hlavní odpovědnost nesou ony. Tato nerovnováha vede k horšímu duševnímu zdraví a problémům se soustředěním na kariéru.

Průzkum probíhal v období od října 2023 do ledna 2024 v Austrálii, Brazílii, Kanadě, Číně, Německu, Indii, Japonsku, Jihoafrické republice, Velké Británii a USA.

Autor: Šimon Mitro

Související

práce
Ekonomika

Firmy se obávají generace Z. Noví zaměstnanci mají potíže

žena
Světové dny Ženy

Den venkovanek

stres
Domácí Zdraví

Češi bojují se stresem. Mladí kvůli němu absentují v práci

panelák
Ekonomika Bydlení

Průměrná cena bytů překročila sto tisíc korun za metr čtvereční