pondělí 16. září 2024

Nerudová a Farský řinčí zbraněmi. Chtějí Ukrajině uvolnit ruce na ruském uzemí

Nejnovější česká iniciativa v europarlamentu chce umožnit používání západních zbraní na ruské cíle. Stojí za ní europoslanci za STAN Jan Farský a Danuše Nerudová a z Prahy ji podporuje i premiér Petr Fiala.

435002197_978948280257625_1155363171516104873_n

Jan Farský a Danuše Nerudová v Bruselu bojují za to aby Ukrajina mohla ostřelovat ruské území západními zbraněmi.
Zdroj: Facebook/Jan Farský

  • Jan Farský a Danuše Nerudová v Bruselu bojují za to aby Ukrajina mohla ostřelovat ruské území západními zbraněmi.
  • Zdroj: Facebook/Jan Farský

"Chceme zvýšit tlak na členské státy, aby zrušily toto nesmyslné omezování," napsal v dopise, který byl adresován šéfovi unijní diplomacie Josepu Borrellovi český europoslanec Jan Farský (STAN) a apeloval tak na zrušení omezení pro používání zbraní ukrajinskou armádou na ruském území. Spolu s Farským tuto iniciativu vytvořila i další europoslankyně STAN a někdejší neúspěšná kandidátka na českou prezidentku Danuše Nerudová. K jejich iniciativě se připoilo dalších 60 z celkového počtu 720 europoslanců.

Podle nich by Ukrajina měla mít možnost zasahovat legitimní vojenské cíle v Rusku za pomoci Západem dodávaných zbraní. Moskva před takovým krokem varuje, protože by podle ní mohl znamenat eskalaci konfliktu. K problému se vyjádřil i český premiér Petr Fiala (ODS), který používání západních zbraní na ruském území označil za logické.

Iniciativa Farského a Nerudové, k níž se připojil jako iniciátor ještě lotyšský europoslanec Ivars Ijabs, bla sepsána v návaznosti na masivní útok ruských sil z 26. srpna. Rusko v posledních dnech podniká největší údery na ukrajinské území od začátku války v únoru 2022. Střely míří na dvě největší města, Kyjev a Charkov.

Autor: Jan Skala

Související

GXjkf_NXIAErbGF
Zahraniční

Na Trumpa chtěl střílet podporovatel Ukrajiny. Atentát plánoval dlouhou dobu

elektromobil
Ekonomika Elektromobily

Elektrifikace firemních aut v EU zaostává. Nejvíce v Německu a Francii

profimedia-0906336166
Zahraniční

Budoucnost Schengenu je v ohrožení kvůli migraci

elektromobil BYD
Ekonomika Elektromobily

EU a USA omezují čínské elektromobily, přesto jejich prodeje rostou