pátek 22. listopadu 2024

Neprodaná zmrzlina mířila zpět do strojů. I to zjistili kontroloři

Skoro polovina zmrzlin, které kontrolovala potravinářská inspekce, neprošla. Kromě výskytu bakterií nebo špatné hygieny inspektoři zjistili, že prodejci nabízejí i zmrzlinu, kterou měli den předtím zlikvidovat.

zmrzlina

Ilustrační foto.
Zdroj: Pxfuel

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pxfuel

Ze128 vzorků točených a kopečkových zmrzlin jich 57 nesplnilo hygienické limity. Ve vzorcích zmrzlin laboratoře potvrdily nadlimitní počty kolonií bakterií čeledi Enterobacteriaceae.

Hlavní příčiny jsou jasné – nedodržení hygieny výroby, nedostatečná sanitace zařízení a chybný výrobní postup při přípravě zmrzliny. Podle Státní zemědělské a potravinářské inspekce také stále přetrvává praxe, kdy provozovatelé zmrzlinu na konci dne nelikvidují, ale následující den ji vrací zpět do stroje. Tím může docházet k přenášení bakteriální kontaminace ze stroje na zmrzlinovou směs a zpět.

V některých provozovnách inspekce zakázala užívání zmrzlinových strojů a s provozovateli zahájila správní řízení.

Autor: Andrea Jančová

Související

kávová zmrzlina
Světové dny Káva

Den kávové zmrzliny

spumone
Světové dny Jídlo

Den spumone

sušenky zmrzlina
Světové dny Jídlo

Den sušenek se zmrzlinou

vanilková zmrzlina
Světové dny Jídlo

Den vanilkové zmrzliny