pondělí 8. července 2024

Nepřekvapivé vítězství. Putin získal rekordní počet hlasů v historii Ruské federace

Ruským prezidentem na dalších šest let se stává Vladimir Putin. Jiný výsledek se ani nečekal, ovšem podpora 87 procent, jaké se mu dostalo, je vysoká. Zahraniční média však zmiňují, že volby mohou být zmanipulované.

Vladimir Putin.

Vladimir Putin se stal jasným vítězem ruských voleb.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Vladimir Putin se stal jasným vítězem ruských voleb.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Prezidentské volby v Rusku jen potvrdily to, co se všeobecně očekávalo a to, že dosavadní prezident Vladimir Putin obhájí svůj mandát na dalších šest let. Překvapivá jsou ale čísla. Podle exit pollů Putin dostal zhruba 88 procent všech voličských hlasů. Takovou podporu v minulosti ještě nikdy neměl a nedostávala se ani jeho předchůdci Borisi Jelcinovi. Dosud nejvíce hlasů Putin obdržel v roce 2018, kdy se dostal na zisk 76,7 procenta. Jelcin nejlepší výsledek ukázal hned po rozpadu Sovětského svazu v roce 1991, kdy jej volilo 58,6 procenta voličů.

Volilo se také na ruských ambasádách po celém světě a zejména na těch evropských se tvořily dlouhé fronty. Řada lidí však přišla do volebních místností dnes v poledne, což byl čas, který stanovila ruská opozice, která se sdružuje kolem vdovy po zesnulém politikovi Alexeji Navalném a tímto symbolickým krokem měli Rusové vyjádřit svůj odpor vůči Putinovu režimu. Někteří přiznávali, že na volební lístek napsali Navalného jméno. Stejné akce se účastnili i lidé na některých místech Ruska, přestože úřady už předtím oznámily, že za narušení průběhu voleb může hrozit zatčení.

Proti Vladimiru Putinovi kandidovali tři další kandidáti, které však politilogové nepovažovali za silné soupeře. Druhé místo obsadil komunista Nikolaj Charitonov s 4,6 procenty, třetí skončil prorežimní liberál, jehož však podporuje i část opozice, Vladislav Davankov (4,2 procenta) a na posledním místě ultranacionalista Leonid Sluckij, který dostal tři procentní hlasy. Volební účast rovněž byla vysoká a překonala 73 procent.

Autor: Jan Skala

Související

Vladimir Putin.
Zahraniční

Putin slíbil odvetu za vyhořelý muniční sklad. Ruský útok zvedl letadla NATO

449949295_1029218351909096_15917923814292958_n
Zahraniční

Moje cesty Moskvou neskončily, tvrdí Orbán a ohlásil návštěvu Číny

petriot-patriot-mim-104-patriot-zrk-amerikanskii-protivorake
Zahraniční

Rusové zničili Ukrajincům Patrioty. Ti pak vyhodili do vzduchu sklad výbušnin

profimedia-0887586723
Zahraniční

Fico ocenil Orbána za moskevskou anabázi. Vyhlásil také boj liberalismu