čtvrtek 19. září 2024

Neobsazených bytů na Slovensku je míň, než statistici tvrdili

Překvapení čekalo analytiky, kteří zkoumali počet neobsazených domů a bytů na Slovensku. Ukázal totiž, že volných bytu je mnohem míň, než mysleli.

noční Praha

Ilustrační foto.
Zdroj: Pixabay

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pixabay

Politici v téměř celé Evropské unii se v posledních letech snaží řešit bytovou krizi. Týká se i volných bytů, které podle expertů přispívají k nedostatku dostupného bydlení. Díky analýze spotřeby elektrické energie se analytikům podařilo zjistit, že počet prázdných bytů v Bratislavě je nižší, než se původně myslelo.

Podle studie je momentálně v Bratislavě 18 tisíc neobsazených bytů, což je pouze třetina toho, o čem před pár měsíci informoval tamní statistický úřad. Ukázalo se, že z celkových 240 tisíc bytů v Bratislavě je neobsazených pouze 7,5 procenta z nich. Je však důležité si uvědomit, že hodnoty z elektroměrů nemusí být stoprocentně přesné, neboť zahrnují kupříkladu i byty ve dědických řízeních, které nejsou obsazené jen krátkodobě.

Analýza tak může poskytnout inspiraci i pro Prahu, kde je problém neobsazených bytů častým tématem v ekonomických a politických kruzích. V Česku není o počtu neobsazených bytů dostatek informací. Český statistický úřad informoval ve své zprávě o tom, že v roce 2021 to bylo více než 93 tisících bytových jednotek, tedy zhruba každý osmý byt byl prázdný.

Autor: Jiří Lacina

Související

GNoZn6VWYAAsG4x
Zahraniční

Ficův atentátník chtěl ven vazby. Soudce naopak důvody rozšířil kvůli terorismu

Michal Šimečka
Zahraniční

Slovensko potírá opozici. Šimečka už není místopředsedou Národní rady

fotovoltaika dům
Domácí Bydlení

Češi šetří energií, dotace ale využívá jen pětina z nich

hypotéka
Ekonomika Bydlení

Srpen přinesl rekordní objem hypoték. Sazba klesla pod pět procent