pátek 20. září 2024

Neničte hnízda vlaštovkám a jiřičkám, je to barbarské, žádají ornitologové

Ušpiněná fasáda je tím hlavním důvodem, proč lidé strhávají hnízda vlaštovek a jiřiček. Často dokonce s vejci nebo mláďaty. Porušují tak zákon. Přitom potížím s hnízdy se dá lehce zabránit.

vlastovka_hnizdo_Ludmila-Koresova

Mláďata vlaštovek mají červenou tvář, která bude v dospělosti sytější. Hnízdo je shora otevřená miska umístěná uvnitř budov.
Zdroj: Ludmila Koresová

  • Mláďata vlaštovek mají červenou tvář, která bude v dospělosti sytější. Hnízdo je shora otevřená miska umístěná uvnitř budov.
  • Zdroj: Ludmila Koresová

Jiřičky a vlaštovky se vracejí. Zvládly náročný let přes Saharu a teď je čeká další nelehký úkol – v těsné blízkosti lidí si postavit hnízdo a vyvést mláďata. Každoročně se přitom Česká společnost ornitologická setkává s případy cíleného shazování jiřiččích a vlaštovčích hnízd, ničení hnízdišť a zabraňování hnízdění, a to ze strany jednotlivců i organizací. To vše je v rozporu se zákonem.

Jiřičky a vlaštovky se zpravidla vracejí na místo, kde se narodily. „Především jiřičky jsou na svá hnízdiště silně vázané. Celé generace obývají tentýž objekt po desítky let. Oba druhy si staví hnízda prakticky výhradně na lidských stavbách. Vlaštovky uvnitř, nejčastěji ve stodolách, dílnách, garážích, průmyslových halách, průjezdech či zemědělských objektech a stájích. Jiřičky naopak na vnějších zdech budov, nejčastěji pod římsami, v okenních nikách nebo v zapuštěných lodžiích,“ říká odborník na ochranu ptáků v zástavbě Lukáš Viktora.

Aby lidé zabránili hnízdění jiřičkám, umisťují často překážky včetně ostrých bodců, které mohou ptáky zranit nebo zabít. Vlaštovkám zase lidé úmyslně zamezují vletět do objektu, kde mají hnízdiště. „Setkáváme se i s případy, kdy lidé shazují hnízda s vejci i mláďaty, což je zcela nepochopitelný a barbarský čin. Navíc v rozporu se zákonem. Pokud někdo jiřičkám hnízdo shodí a zabrání jim ve stavbě nového, znamená to pro ně předčasný konec sezóny. Jiné místo k hnízdění už si nezvládnou najít,“ doplňuje Viktora.

Pokud mají lidé obavy, že se pod hnízdy bude hromadit trus, stačí pod ně umístit podložku, která jej zachytí a zabrání tak i znečištění zdí.

Související

Hnízdo asijské sršně z Opavska.
Domácí Fauna

Lovec včel je na Opavsku. Hnízdo se podařilo zlikvidovat

pták kroužek
Domácí

Ministerstvo varuje před nelegálním prodejem kroužků pro ptáky

sokol
Domácí Fauna

Sokoli v Jeseníkách letos vyvedli rekordní počet mláďat

Puštík bělavý
Domácí Fauna

V Jeseníkách ornitologové sčítali sovy. Žije zde šest druhů