Nemocnice čeká energetická revoluce

Ministerstvo zdravotnictví urychluje energetické úspory v nemocnicích.

thomayerova nemocnice

Ilustrační foto.
Zdroj: thomayerova nemocnice

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: thomayerova nemocnice

Nová meziresortní skupina pod vedením Ministerstva zdravotnictví se zaměří na rychlé zavádění energetických úspor ve zdravotnických zařízeních. Tým, zahrnující zástupce Ministerstva zdravotnictví, financí, Státního fondu životního prostředí a Asociace poskytovatelů energetických služeb, bude podporovat rozšíření projektů garantovaných úspor energie (EPC) do dalších nemocnic po celé České republice.

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) zdůraznil význam energetických úspor pro rozvoj nemocnic. „Úspěchy EPC projektů v mnoha fakultních nemocnicích jsou skvělé. Chceme usnadnit jejich rozšíření do dalších zařízení a navrhnout legislativní změny pro jejich podporu,“ uvedl.

Zájem o EPC projekty roste. Od roku 2012 ušetřily české nemocnice díky těmto projektům zhruba miliardu korun, kterou mohly investovat do zlepšení péče o pacienty. Ministerstvo financí podporuje iniciativu na úsporu veřejných prostředků a usnadnění zavádění EPC projektů ve veřejné správě. EPC projekty již šetří desítky milionů korun v několika nemocnicích, například v pražské Thomayerově nemocnici a Fakultní nemocnici v Motole.

Ředitel Státního fondu životního prostředí ČR Petr Valdman potvrdil význam EPC projektů. „Tyto projekty dosahují až třetinových úspor a garantují návratnost vložených prostředků. Podporujeme je dlouhodobě a zvýhodňujeme pětiprocentním bonusem,“ uvedl. Z různých fondů bylo dosud podpořeno téměř 90 EPC projektů částkou 3,3 miliardy korun, většina z nich ve zdravotnictví.

Autor: Šimon Mitro

Související

424586319_1164289091665090_8916424305390941295_n
Domácí

Nemocnice ve Vrchlabí zlepší intenzivní péči. Stát to však bude 30 milionů

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.
Domácí Covid

Válek opět vyzývá k očkování proti covidu a chřipce

profimedia-0690184967
Domácí Zdraví

Na Karlovarsku řádí žloutenka

Vědci zkoumají regenerační buňky na pulcích drápatky vodní.
Zdraví Věda

Objev regeneračních buněk může přinést léčbu bez jizev