pátek 3. května 2024

Německý vůdce se narodil před 135 lety. Jeho jméno však byla zkomolenina

Nacistický vůdce a člověk zodpovědní za druhou světovou válku se narodil přesně před 135 lety. Jméno Hitler se však zrodilo třináct let před ním zcela náhodou.

1024px-242-EB-6-43A_-_DPLA_-_1efd121f86de82fe26546c98307d52fa

Adolf Hitler v roce 1939, kdy rozpoutal druhou světovou válku.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Adolf Hitler v roce 1939, kdy rozpoutal druhou světovou válku.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

"Ještě, že si váš otec změnil jméno, protože jinak bychom dnes volali Heil Schickelgruber," řekl podle legendy nacistický pohlavár Ernst Hanfstaengl Adolfu Hitlerovi v době, kdy byl německý vůdce na vrcholu své politické slávy. Poukázal tím na to, že jméno Hitler, které se ve 30. a 40. letech 20. století stalo nedílnou součástí slovníku všech Němců, vlastně vůbec nemá historický podklad. Bylo totiž zkomoleninou, kterou špatně zapsal matriční úředník u jeho otce, jenž se původně jmenoval právě Alois Schickelgruber.

Jako nemanželské dítě dostal Alois jméno po své matce Marii Schickelgruber, přičemž jeho otcem byl jistý Johann G. Hiedler, který se však ke svému potomkovi nikdy nepřihlásil. Alois si ale podle něho nechal v roce 1876 změnit jméno, kdy však místo Hiedler bylo zapsáno Hitler. Toto jméno pak tudíž dostalo všech jeho osm dětí, včetně pátého Adolfa.

Ten se narodil přesně před 135 lety, 20. dubna 1889 v rakouském městě Braunau am Inn, ovšem v roce 1907 se po smrti své matky přestěhoval do Vídně, kde se radikalizovaly jeho politické názory. Po šesti letech už odjel do německého Mnichova, kde na začátku první světové války vstoupil do armády a odjel na frontu. Po jejím ukončení se stal členem obskurní politické strany DAP, z které postupem let, už jako NSDAP, udělal největší politickou sílu v Německu. Ovšem z oblíbeného politického lídra se vinou rozpoutání druhé světové války stal nenáviděnou a opovrhovanou postavou, na jejíchž rukách je krev desítek milionů zemřelých.

Autor: Jan Skala

Související

Cali_Movilizacion_por_la_Vida
Zahraniční

Pácháte genocidu, spílá Kolumbie Izraeli. Jste antisemité, reaguje Jeruzalém

David_Schwimmer
Zahraniční

Mlčení je spoluvina. Rosse z Přátel děsí narůstající antisemitismus

profimedia-0867474369
Zahraniční Video

Miluji Hamás, protože zabíjí Židy. Vlna antisemitismu se z USA přelévá do Evropy

Demonstrant na Kolumbijské univerzitě s logem Hamásu
Zahraniční

Nacistické Německo na americké půdě: Protiizraelské protesty na univerzitách sílí