středa 18. září 2024

Německý kancléř varuje před ekonomickými problémy a plánuje investice

Německý kancléř Olaf Scholz představil návrh rozpočtu na příští rok a upozornil na blížící se „velké ekonomické problémy“.

Německý kancléř Olaf Scholz

Německý kancléř Olaf Scholz
Zdroj: Flickr

  • Německý kancléř Olaf Scholz
  • Zdroj: Flickr

Ve svém projevu v Bundestagu kancléř Scholz v úterý zdůraznil, že stárnoucí pracovní síla v Německu představuje vážné riziko pro ekonomický růst. Podle studií ze zemí kolem Německa se očekává, že v následujících letech bude tento problém narůstat. Scholz zdůraznil potřebu imigrace jako řešení pro udržení ekonomického růstu.

Žádná země s klesajícím počtem pracovníků nedosahuje ekonomického růstu. To je pravda, s níž se musíme vyrovnat,“ uvedl Scholz. V rámci svého projevu rovněž zmínil zjednodušení zákonů týkajících se občanství a kvalifikovaných pracovníků, které vláda nedávno zavedla. Cílem je, aby noví obyvatelé nejen pracovali a naučili se německy, ale také se podíleli na veřejném životě.

Scholz také zdůraznil nutnost investic do infrastruktury, které podle něj nejsou možné bez významného finančního přínosu. „Musíme investovat miliardy eur během příštích deseti let do obnovy cest, mobilních sítí a urychlení schvalování průmyslových projektů,“ dodal kancléř. V oblasti školství a rodin plánuje vláda investice do rozšíření škol a školek. Scholz ujistil, že miliardy budou směřovat na zajištění lepších podmínek pro mladé lidi a rodiny.

Autor: Šimon Mitro

Související

35247813152_4801bf72bd_b
Zahraniční

Německo se radikalizuje. Po úspěchu pravicové AfD posilují také komunisté

elektromobil
Ekonomika Elektromobily

Elektrifikace firemních aut v EU zaostává. Nejvíce v Německu a Francii

profimedia-0906336166
Zahraniční

Budoucnost Schengenu je v ohrožení kvůli migraci

5887478315_6941e9711d_b
Ekonomika

Německo začíná s demolicí průmyslu. Zelená politika vyhání výrobu ze země