úterý 17. září 2024

Německou vládu blokují Zelení. Polsko navíc kritizuje hraniční kontroly

Jak bude Německo postupovat vůči nelegální migraci, která ho začíná drtit, není jasné. Opozice tvrdí, že sama vláda nedokáže dělat rozhodné a razantní kroky, protože snažení blokují Zelení.

Olaf Scholz

Německá vláda kancléře Olafa Scholze je podle opozice paralyzována Zelenými.
Zdroj: Flickr

  • Německá vláda kancléře Olafa Scholze je podle opozice paralyzována Zelenými.
  • Zdroj: Flickr

Přestože problém nelegálních migrantů je v Německu stále palčivější a volá po důkladném řešení, za současné situace to není možné. Uvedli to zástupci nejsilnější německé opoziční síly, koalice CDU/CSU, kteří jednali s vládou Olafa Scholze o opatřeních, která by měla současnou výbušnou situaci zklidnit. K žádnému závěru však strany nedošly. Opoziční politici navíc uvedli, že další jednání už jsou nereálná, protože vláda naráží na svou vnitřní nejednotu. Jakékoliv opatření vůči zpomalení migrace či ztížení azylového řízení, blokují Zelení, jako druhá nejsilnější vládní strana.

Vláda se však už dohodla na ustanovení kontrol na všech hranicích Německa. To však tvrdě kritizuje Polsko. Podle slov premiéra Donalda Tuska je takové rozhodnutí Berlína pro Varšavu nepřijatelné. Podle něho je třeba chránit zejména východní hranici Polska, která tvoří i hranici celé Evropské unie. Varšava totiž dlouhodobě tvrdí, že migranti do unie přicházejí z Běloruska s požehnáním režimu tamního vládce Alexandra Lukašenka.

Problémy s žadateli o azyl a nelegálními migranty se už odráží i na německé politické scéně. Vláda Olafa Scholze dosahuje v důvěře historických minim a předvolební preference také ovládá konzervativní koalice CDU/CSU, následovaná krajně pravicovou Alternativou pro Německo. Vládní SPD je se 14 procenty na třetím místě a Zelení se pohybují kolem osmiprocentní podpory.

Autor: Jan Skala

Související

35247813152_4801bf72bd_b
Zahraniční

Německo se radikalizuje. Po úspěchu pravicové AfD posilují také komunisté

EPP_Congress_Rotterdam_-_Day_1_(52112671488)
Domácí

Problémy KDU-ČSL trvají, strana spadla pod dvě procenta. Volby by vyhrálo ANO

GXg6bgtXgAAiS71
Zahraniční

Povodně neřádí jen v Česku. Přehrady přetékají i na jihu Polska

elektromobil
Ekonomika Elektromobily

Elektrifikace firemních aut v EU zaostává. Nejvíce v Německu a Francii