pondělí 16. září 2024

Německo zažívá triumf krajní pravice. Vládní strany utrpěly těžký debakl

Vládní koalice dostala od voličů v Sasku a Durynsku obrovský pohlavek. Její výsledky jsou, narozdíl od CDU/CSU a AfD, velice tristní.

37569837896_602880f421_b

Vítězem víkendových zemských voleb se šéf AfD v Durynsku Björn Höcke.
Zdroj: Flickr

  • Vítězem víkendových zemských voleb se šéf AfD v Durynsku Björn Höcke.
  • Zdroj: Flickr

Obrovská nespokojenost s vládou Olafa Scholze se projevuje v zemských volbách v německých státech Durynsko a Sasko. Tam totiž zemské volby ovládly opoziční síly, ať už je to konzervativní koalice CDU/CSU nebo krajně pravicová strana Alternativa pro Německo (AfD). Vládní strany, ať už jde o sociálně demokratické SPD premiéra Scholze, Zelené a Svobodná demokratická strana (FDP) utrpěly krutou porážku. Velmi silnou pozici v obou zemích obsadí i postkomunistická Spojenectví Sahry Wagenknechtové (BSW).

Podle současných odhadů se vítězem voleb v Sasku stala koalice CDU/CSU, která dostala 32 procent. AfD získala pouze o procento méně. Na třetím místě se s 12 procenty umístilo Spojenectví a až za nimi se na chvostu volebního modelu krčí vládní strany. SPD se 7,5 procenty, Zelení s pěti procenty a FDP, která se už zmítá ve stavu klinické smrti obdržela pouhé jedno procento.

V Durynsku hlasování dopadlo ještě jednoznačněji. Podle odhadů zvítězila AfD s 33 procenty, druhá CDU/CSU obdržela 24 procent a BSW 15,5 procent. Vládní strany v této zemi dopadly ještě hůře než v sousedním Sasku. SPD šesti procenty, Zelení se třemi a FDP opět pouze s jedním procentem.

Vítězné subjekty nyní čeká koaliční vyjednávání. To podle předchozích vyjádření bude velice složité.

Autor: Jan

Související

elektromobil
Ekonomika Elektromobily

Elektrifikace firemních aut v EU zaostává. Nejvíce v Německu a Francii

profimedia-0906336166
Zahraniční

Budoucnost Schengenu je v ohrožení kvůli migraci

5887478315_6941e9711d_b
Ekonomika

Německo začíná s demolicí průmyslu. Zelená politika vyhání výrobu ze země

profimedia-0907185039
Zahraniční

V Drážďanech se zřítila další část mostu do Labe