středa 18. září 2024

Německo začíná s demolicí průmyslu. Zelená politika vyhání výrobu ze země

Německé firmy označují současnou vládní energetickou politiku, jako jízdu do tunelu bez světla na konci. Řada z nich hrozí odchodem do jiných zemí.

5887478315_6941e9711d_b

Řada velkých německých firem hrozí odchodem do zahraničí.
Zdroj: Flickr

  • Řada velkých německých firem hrozí odchodem do zahraničí.
  • Zdroj: Flickr

Omezení výbory nebo její přesun do zahraničí, takový trend ukázal průzkum německé Průmyslové a obchodní komory, která přinesla alarmující výsledky šetření posledních let, za nimiž stojí energetická politika současné i předchozí vlády. Nejhorší je pochopitelně situace mezi energeticky náročnějšími podniky, které jsou však tahounem celé ekonomiky. Ty kvůli předpokládanému nedostatku elektřiny, kterou Německo chce získávat pouze z alternativních zdrojů a tu pak podnikům dávat na příděl, uvažují o definitivním opuštění tamního trhu. Vážně o tom uvažuje více než polovina z nich.

Podniky drtí nejen nedostatek energií, ale také jejich vysoká cena, která znemožňuje jejich další rozvoj a investice do modernizace výroby. Pokulhávají i vyžadované platby na ochranu klimatu, které firmám dělají také velkou díru do rozpočtu.

Podle zástupců spolkové Průmyslové a obchodní komory je proto nemyslitelné, aby se v roce 2030 přestala vyrábět elektřina z uhlí, jak tvrdí zastánci Green Dealu.

Autor: Jan Skala

Související

standard_compressed_europe-Pixabay_free_G_Altmann
Ekonomika

Von der Leyen chtěla slyšet, jak na tom Evropa je. Výsledek je alarmující

53767764189_60c3bbe0a0_b
Zahraniční

Ekologii v Evropské komisi dostala Teresa Ribera. Fanatička bourající elektrárny

35247813152_4801bf72bd_b
Zahraniční

Německo se radikalizuje. Po úspěchu pravicové AfD posilují také komunisté

ozonová vrstva
Světové dny Ekologie

Den ozonové vrstvy