pátek 5. července 2024

Německo se stále omlouvá za minulost. Odškodní 40 tisíc polských obětí nacismu

Polsko by konečně od Německa mohlo dostat další odškodnění za druhou světovou válku. Týkat by se mělo zhruba 40 tisíc lidí.

GReV6hjXMAA92qg

Německý kancléř Olaf Scholz společně se svým polským protějškem Donaldem Tuskem.
Zdroj: X

  • Německý kancléř Olaf Scholz společně se svým polským protějškem Donaldem Tuskem.
  • Zdroj: X

I bezmála 80 let po skončení druhé světové války cítí Německo potřebu omluvit za svou tehdejší minulost, za nacismus a osobu Adolfa Hitlera. Svědčí o tom i poslední krok kancléře Olafa Scholze, který při návštěvě polského hlavního města Varšavy oznámil, že Německo má v plánu odškodnit dosud žijící oběti nacistických persekucí. Celkem by mělo jít o zhruba 40 tisíc osob, kterým by finanční náhrady měly začít proudit v řádu několika měsíců.

Německo tím chce zlepšit vztahy obou zemí, které byly v posledních letech napjaté. Podle Scholze by k tomu mohla dopomoci lepší spolupráce se současnou polskou vládou premiéra Donalda Tuska. Situace mezi Berlínem a minulou vládou strany Právo a spravedlnost nebyla dobrá a to zejména i proto, že kabinet Mateusze Morawieckého požadovat po Německu vyplacení válečných reparací ve výši jednoho bilionu eur. Od tohoto požadavku současná vláda upustila, když vyzvala Berlín k nalezení konstruktivního řešení.

Polsko bylo za druhé světové války jednou z nejpostiženějších zemí. Za oběť nacistickému režimu padlo zhruba pět milionů Poláků, zejména Židů. V zemi také fungovala propracovaná síť koncentračních a vyhlazovacích táborů.

Autor: Jan Skala

Související

ronaldo.jpg
Fotbal Euro 2024 play-off

Čtvrtfinále odstartují Němci se Španěly, následovat bude Ronaldo vs Mbappé

Wolfsburg_VW-Werk
Ekonomika

Volkswagen chystá další propouštění. Jeho elektromobily netáhnou

Streifenwagen_Bundespolizei
Krimi

Další útok syrských gangů. Mladíci chtěli znásilnit dívku, ale skončili na svobodě

4422577dbb3f8bdf1684e9d5ef578346,a1ff8e4d
Zahraniční

Děsivý útok kyselinou v Bochumi: 14 zraněných, pachatel čelí obvinění z vraždy