úterý 8. října 2024

Německo přitvrzuje. Demonstrace a násilnosti donutily vládu změnit kurz

Dosud vlídná tvář německých úřadů vůči migrantům zejména z Blízkého východu a Afriky se začíná kabonit. Kvůli násilným demonstracím na podporu Palestiny německá vláda mění svou migrační politiku.

52100818760_d983df1d95_b

Německý kancléř Olaf Scholz označil rozhodnutí německé vlády za historický okamžik.
Zdroj: Flickr

  • Německý kancléř Olaf Scholz označil rozhodnutí německé vlády za historický okamžik.
  • Zdroj: Flickr

Německo tahá za záchrannou brzdu a výrazně přitvrzuje v imigrační politice, kterou řada politiků už od časů kancléřky Angely Merkel kritizuje jako velmi benevolentní. Současný kancléř Olaf Scholz dnes oznámil dohodu ohledně sociální politiky vůči migrantům, na níž se shodla Spolková i zemské vlády. Uprchlíci nově nebudou dostávat dávky rok a půl po svém příchodu do Německa, ale až po třech letech pobytu. Navíc v hotovosti bude vyplacená už jen část peněz. Scholz si od toho slibuje, že Německo přestane být pro migranty zajímavou zemí. Navíc úřady zrychlí azylové zřízení. Německo na migrační a uprchlickou agendu letos vydá bezmála 50 miliard eur.

K razantnějším kroků vůči migrantům, kam patří už dříve zmíněná možnost vyhoštění, přiměly německé úřady demonstrace, které po celém Německu vypukly po zahájení války v Izraeli. V západní Evropě totiž žije velmi početná komunita běženců z Blízkého východu, kteří násilnými akcemi protestují proti vojenské intervenci izraelské armády v Pásmu Gazy. Nejhorší situace je v samotném Berlíně, kde čtvrť Neukölln ovládají skupinky Palestinců, které vydaly prohlášení, že z německého hlavního města udělají druhou Gazu. Při posledním shromáždění v této čtvrti zemřeli dva policisté a čtyři civilisté, z toho dvě děti.

Protižidovské nálady panují na řadě míst světa. Kromě západní Evropy, kde jsou kvůli početné arabské menšině nejsilnější, se ozývají například i ze Spojených států. Na předměstí Los Angeles Thousand Oaks dokonce při střetu s příznivci Palestiny zemřel 69letý americký Žid.

Autor: Jan Skala

Související

migrace
Zahraniční

Zpřísnění migrační politiky v EU zapříčinil pokles žádostí o azyl

GZV4G0sXcAAwJJc
Zahraniční

Protest islamistů: Demonstranti házeli kameny i láhve. Byla mezi nimi i Greta

GZTjNxuWAAAY2js
Zahraniční

Demonstranti házeli zápalné láhve na vládní budovy. Policie použil slzný plyn

profimedia-0917784236
Domácí

V Praze se demonstrovalo na podporu Izraele. Přišlo ale jen pár stovek lidí