pondělí 8. července 2024

Německo ochromila stávka, tentokrát na letištích. Ovlivňuje provoz i v Česku

Další stávku v řadě zažívá dnes sousední Německo. Tentokrát za vyšší mzdy a lepší pracovní podmínky demonstrují zaměstnanci letišť. Prakticky totožnou akci zažívá v těchto hodinách i Finsko.

GFL96TeXAAAeKWW

Provoz na letišti v Hamburku se zastavil.
Zdroj: X

  • Provoz na letišti v Hamburku se zastavil.
  • Zdroj: X

Vyšší mzdy a lepší pracovní podmínky, tedy důvody úplně stejné, za jaké stávkoval odborový svaz železničářů GDL, uvádí ve svém prohlášení další odborová organizace, tentokrát Verdi. Její členové, kam patří především zaměstnanci německých letišť, vstoupili dnes do stávky. Protesty se dotknou i spojů v České republice, pracovníci pražského Letiště Václava Havla evidují pro dnešek už tři zrušené lety na trase Praha – Düsseldorf.

Do stávky se zapojili zejména bezpečnostní pracovníci letišť, včetně toho ve Frankfurtu nad Mohanem, které představuje jeden z nejdůležitějších leteckých uzlů v Evropě. V praxi to znamená, že stávka znemožní kontroly cestujících, zavazadel i zboží, což povede k rozsáhlým výpadkům letového provozu. Podle odborové organizace se k protestům připojilo zhruba 25 tisíc zaměstnanců. Akce by měla skončit o půlnoci.

Německo však není jediná země, kterou protestní akce ochromily. Do stávky ze stejného důvodu vstoupili také pracovníci finských letišť. Ti dokonce vstoupili do dvoudenní stávky, která zastaví i provoz za lince Praha – Helsinky.

Autor: Jan Skala

Související

ronaldo.jpg
Fotbal Euro 2024 play-off

Čtvrtfinále odstartují Němci se Španěly, následovat bude Ronaldo vs Mbappé

swedish-and-finnish-troops-familiarizing-themselves-cb71a7-1024
Zahraniční

Finsko se stává horkou půdou. Rusko chce reagovat na přítomnost Američanů

Wolfsburg_VW-Werk
Ekonomika

Volkswagen chystá další propouštění. Jeho elektromobily netáhnou

Budova_fakultního_gymnázia_v_Praze_2_-_panoramio
Domácí

Úředníci ministerstva spravedlnosti jdou do stávky. Vadí jim nízké platy